De Keurslager helpt je graag!

Als je de Keurslager een vraag stelt, dan neemt hij graag alle tijd om je een goed advies te geven. Of het nu gaat om de herkomst van het vlees, tips voor bereiding of een lekker recept, hij weet waarover hij praat. 

Heb jij een vraag over vlees, bereidingstechnieken of iets anders waar de Keurslager antwoord op kan geven?

Stuur je vraag in!

Wat zijn de verschillen in soorten spek?

Keurslager Klaas Pees: "Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Buikspek bevat meer vlees. De meeste producten hebben buikspek als basis."

Wat is dry rub precies en hoe gebruik je het?

Fedde van de Beek van Keurslager Van Dijk in Balk: “De basis bestaat uit een mix van bruine suiker, zout, peper en paprikapoeder. Anders dan bij marineren bevat de mix zelf dus geen vocht. Maar door het zout onttrekt de rub vocht aan het vlees, dat na ruim een half uur met alle smaakstoffen langzaam weer door het vlees wordt opgenomen. De smaak van de kruiden en specerijen trekt zo echt in het vlees. En dat proef je!"

Wat doet bot voor de smaak van vlees?

Keurslager Henri Harzevoort: "De smaak wordt beter als je het bot bij de bereiding laat zitten.”

Wat is dry-aged rundvlees?

Keurslager Gerard Lautenschutz: “Dry-aged rundvlees heeft qua bereiding heel weinig nodig. Een beetje peper en zout is al meer dan genoeg.”

Past een speklapje in een verantwoord dieet?

Keurslager Patrick Broersen: "Vet heeft een negatieve klank, maar juist door het vet blijft het vlees lekker sappig en behoudt het tijdens het bakken zijn smaak."

Wanneer marineer je vlees en wanneer niet?

Maarten Kocken van Keurslager Lemmers: “Marineren is vooral geschikt voor vlees dat minder smaak heeft.”

Wat is het geheim van een goede stoofpot?

Keurslager Perry van den Berg: “Gebruik vlees met veel bindweefsel en een beetje vet, bijvoorbeeld sukadelap. Als je dat langzaam en zacht gaart, dan krijg je de smaak van oma's stoofvlees.”

Hoe zet ik zonder stress een groot stuk vlees op tafel?

"Het geheim zit hem in een goede voorbereiding. De oven is daarbij je beste vriend”, aldus Keurslager Gerard Steltenpool. “En anders de barbecue wel!” 

Met welk vlees maak ik de lekkerste soep?

Keurslager Richard Reas: “De meest veelzijdige vleessoort voor in de soep is rundvlees. Het geeft de soep een zuivere en subtiele smaak.”

Hoe maak ik snel iets speciaals klaar?

Keurslager Frans Heuts: “Ga eens voor een Special van de Keurslager. Dat zijn wisselende vleesproducten die met veel creativiteit en zorg ontwikkeld zijn: elke twee weken ligt er een nieuwe Special in onze toonbank." 

Hoe bak ik karbonade?

Naast stoven is ook bakken mogelijk (12-15 minuten). Ze kunnen ook op de barbecue of grill.

Hoe bereid ik een rollade?

Keurslager Jan-Karel van Hoof raadt voor feestmaaltijden vaak rollade aan. Prima van tevoren te maken en geschikt voor grote gezelschappen.

Hoe maak ik de perfecte spies klaar?

Keurslager Manfred Stiekema: “Kies voor smaken die elkaar aanvullen, en varieer naar eigen smaak.”

Hoe bak ik varkenshaas?

Het vlees van een varkenshaas loopt schuin toe. Om het haasje gelijkmatig gaar te laten worden, sla je het dunne gedeelte terug en zet het vast met een prikker of bind het vast met een touwtje. 

Wat is de beste manier om vlees te grillen?

Ben van Nierop van Keurslager Warmenhoven: “Gegrild vlees laat vanzelf los door de eiwitten die stollen, daarom is gebruik van vet niet nodig!”

Wat voor soorten worst zijn er?

Keurslager Klaas Dijkstra: "Het is een prachtig product, dat vele vormen kent. Zo hebben we veel gedroogde, gerookte, gegrilde, maar ook verse worst in onze vitrines.”