10 BBQ tips
Onze BBQ specialist Rob Nuijten deelt de absolute BBQ basics. Met deze 10 BBQ tips ben je verzekerd van een geweldige avond!
tip 1: bepaal de volgorde van het vlees
- Rundvlees (biefstuk): rood/rosé (kern: 40-52°C)
- Kalfs- en lamsvlees, spiesen: rosé/gaar (kern: 52-65°C)
- Varkensvlees: roze/gaar (kern: 58-68°C)
- Kip: helemaal gaar (kern: 68-72°C)
- Als laatste voorgegaarde producten zoals barbecueworstjes, spareribs, kipproducten en kebabsspiesen
tip 2: gebruik geen chemische aanmaakstoffen
Het gebruik van chemische aanmaakvloeistoffen tast de smaak van het vlees aan. Gebruik daarom aanmaakblokjes van geperst hout met paraffine, wokkels of een elektrische aansteker.
tip 3: gebruik een tang om vlees te keren
Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel om en om draaien is niet goed.
tip 4: voorkom dat het vlees aanbrandt
Gaar het vlees langzaam en traag bij een temperatuur tussen de 110 en 150°C. Keer je vlees om de paar minuten bij temperaturen boven de 175°C. Bij gebruik van kruidenrubs moet de temperatuur van de barbecue onder de 175°C blijven.
tip 5: Voorkom vlammen
Vlammen worden het meeste veroorzaakt door druipende vetten en olie in de gloed van de kolen. Gaar het vlees daarom eerst indirect (niet direct boven de warmtebron) met een lekbak onder het rooster (bijvoorbeeld een aluminium (oven)schaal). Je kunt ook het vet en de olie die tijdens het garen op de buitenkant van het vlees vrijkomen, voorzichtig deppen met keukenpapier. Werk daarnaast zoveel als mogelijk met een gesloten deksel, om zo min mogelijk zuurstof toe te laten.
tip 6: meten is weten
Om de juiste garing van gerechten te bepalen, kun je gebruik maken van een vleesthermometer. Kies een thermopen of oventhermometer. Analoge thermometers zijn minder secuur en niet betrouwbaar. Steek voor de kerntemperatuur altijd de punt van de thermometer in het hart van het dikste gedeelte van het vlees. Vraag je Keurslager naar de juiste kerntemperatuur voor het door jou gekochte vlees.
tip 7: laat vlees rusten
Laat het vlees, als het van de barbecue komt, een paar minuten rusten voor het aansnijden. De vleessappen blijven dan behouden en dit komt de smaak ten goede!
Maar zijn er uiteindelijk toch stukjes vlees verbrand? Snijd deze dan voor het opdienen eraf. Dit is schadelijk voor je gezondheid.
tip 8: houd het gezond
Voor een gezonde barbecue is het belangrijk om je vlees niet te laten verbranden. Is het vlees voorzien van een marinade of kruidenrub? Dan bestaat de kans dat de suikers gaan verbranden. Gemarineerd vlees kun je het beste op laag vuur voorgaren, even kort grillen en in beweging houden. Koop je vlees dat al gemarineerd is? Vraag je Keurslager naar het soort marinade en het bijpassende bereidingsadvies! Wil je ook gezondere gerechten serveren? De Keurslager kan je ook daarbij helpen!
tip 9: voorkom kruisbesmetting
Leg gegaard vlees nooit op schalen waar eerder rauw vlees op heeft gelegen. Wees vooral voorzichtig met rauwe kip naast andere rauwe stukken vlees en leg vlees en vis niet tegen elkaar. Zo voorkom je kruisbesmetting!
tip 10: maak de barbecue schoon
Om de volgende keer snel van start te gaan, is het belangrijk de barbecue na gebruik goed schoon te maken. Het rooster maak je schoon met een goede grillborstel. Als je die niet hebt, kun je ook een prop aluminiumfolie gebruiken. Wrijf het rooster na het schoonmaakwerk in met (olijf)olie. Zo voorkom je dat het rooster gaat roesten.
Nu je deze 10 BBQ tips hebt gevolgd weten we zeker dat jouw BBQ geweldig was!