Je wilt gezellig met je familie of vrienden genieten van een lekkere barbecue. Als je tijdens het grillen deze 10 tips aanhoudt, dan gaat dat vast lukken!

Tip 1: bepaal de volgorde van het vlees

Op een houtskoolbarbecue rooster je vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote, als eerste. Als je het gerecht van tevoren ook insmeert met olijfolie plakt het minder snel aan het grillrooster.

Je kunt uitgaan van de onderstaande volgorde en let hierbij goed op de kleur:

  1. Rundvlees (biefstuk): rood/rosé (kern: 40-52°C)
  2. Kalfs- en lamsvlees, spiesen: rosé/gaar (kern: 52-65°C)
  3. Varkensvlees: roze/gaar (kern: 58-68°C)
  4. Kip: helemaal gaar (kern: 68-72°C)
  5. Als laatste voorgegaarde producten zoals barbecueworstjes, spareribs, kipproducten en kebabs

Tip 2: gebruik geen chemische aanmaakstoffen

Het gebruik van chemische aanmaakvloeistoffen tast de smaak van het vlees aan. Gebruik daarom aanmaakblokjes van geperst hout met paraffine, wokkels of een elektrische aansteker. Maak gebruik van een kolenstarter bij het aansteken van briketten, dat maakt het ook een stuk eenvoudiger.

Tip 3: gebruik een tang om vlees te keren

Tip 3: gebruik een tang om vlees te keren

Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Zo blijven de vleessappen in het vlees bewaard.

Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel om en om draaien is niet goed. Trek vlees dat aan het rooster kleeft niet los. Laat het even liggen, zodra het vlees vanzelf loslaat van het rooster kun je het omdraaien. 

Tip 4: voorkom dat het vlees aanbrandt

Geef het vlees de tijd om gaar te worden en ga niet overhaast te werk. Gaar het vlees langzaam en traag bij een temperatuur tussen de 110 en 150°C. Keer je vlees om de paar minuten bij temperaturen boven de 175°C. Bij gebruik van kruidenrubs moet de temperatuur van de barbecue onder de 175°C blijven.

Tip 4: voorkom dat het vlees aanbrandt
Tip 5: voorkom vlammen

Tip 5: voorkom vlammen

Vlammen worden het meeste veroorzaakt door druipende vetten en olie in de gloed van de kolen, of als je experimenteert met in sterke dranken geweekt rookhout. Gaar het vlees daarom eerst indirect (niet direct boven de warmtebron) met een lekbak onder het rooster (bijvoorbeeld een aluminium (oven)schaal). Je kunt ook het vet en de olie die tijdens het garen op de buitenkant van het vlees vrijkomen, voorzichtig deppen met keukenpapier. Werk daarnaast zoveel als mogelijk met een gesloten deksel, om zo min mogelijk zuurstof toe te laten.

Tip 6: meten is weten

Om de juiste garing van je gerechten te bepalen, kun je gebruik maken van een vleesthermometer. Kies een thermopen of oventhermometer. Analoge thermometers zijn minder secuur en niet betrouwbaar. Steek voor de kerntemperatuur altijd de punt van de thermometer in het hart van het dikste gedeelte van het vlees. Vraag je Keurslager naar de juiste kerntemperatuur voor het door jou gekochte vlees.

Tip 6: meten is weten

Tip 7: laat vlees rusten

Laat het vlees, als het van de barbecue komt, een paar minuten rusten voor het aansnijden. De vleessappen blijven dan behouden en dit komt de smaak ten goede!

Tip 8: houd het gezond

Voor een gezonde barbecue is het belangrijk om je vlees niet te laten verbranden. Is het vlees voorzien van een marinade of kruidenrub? Dan bestaat de kans dat de suikers gaan verbranden. Gemarineerd vlees kun je het beste op laag vuur voorgaren, even kort grillen en in beweging houden. Koop je vlees dat al gemarineerd is? Vraag je Keurslager naar de soort marinade en het bijpassende bereidingsadvies!

Maar zijn er uiteindelijk toch stukjes vlees verbrand? Snijd deze dan voor het opdienen eraf. Dit is schadelijk voor je gezondheid.

Tip 8: houd het gezond
Tip 9: voorkom kruisbesmetting

Tip 9: voorkom kruisbesmetting

Leg gegaard vlees nooit op schalen waar eerder rauw vlees op heeft gelegen. Wees vooral voorzichtig met rauwe kip naast andere rauwe stukken vlees en leg vlees en vis niet tegen elkaar. Zo voorkom je kruisbesmetting!

Tip 10: maak de barbecue schoon

Om de volgende keer snel van start te gaan, is het belangrijk de barbecue na gebruik goed schoon te maken. Het rooster maak je schoon met een goede grillborstel. Als je die niet hebt, kun je ook een prop aluminiumfolie gebruiken. Wrijf het rooster na het schoonmaakwerk in met (olijf)olie. Zo voorkom je dat het rooster gaat roesten.

Tip 10: maak de barbecue schoon