Op gas of met een elektrische barbecue is de temperatuur regelen een kwestie van de knop omdraaien. Maar dan ontbreekt wel de echte barbecuesmaak. Veel barbecuefanaten kiezen liever een vuur met houtskool of briketten. En een barbecue met deksel om de temperatuur te regelen. Maar dat 'echte werk' vergt wel tijd en geduld...

Houtskool of briketten?

Jan Hoek van Keurslagerij Vooijs verkiest houtskool boven briketten. “Omdat briketten geperst zijn, blijven ze veel beter heet. Dat is een nadeel als je zelf de temperatuur wilt regelen. Bij houtskool is dat eenvoudig: door zuurstof toe te voegen, gaat de temperatuur omhoog. Door het deksel dicht te doen, is er minder ‘trek’ en daalt de temperatuur juist. Daar moet je mee gaan spelen. Geef mij daarom maar grote brokken houtskool van goede kwaliteit!”

Aanmaakblokjes

Aanmaakblokjes

Gebruik aanmaakblokjes van geperst hout met paraffine, wokkels of een elektrische aansteker: dat is veiliger dan aanmaakvloeistof zoals spiritus en tast de smaak van het vlees niet aan. Bij het aansteken van briketten kun je een kolenstarter gebruiken. 

Kolen versus gas

 


Kolen
 

Gas

Opstarten Het duurt een tijdje voor een kolenbarbecue goed op temperatuur is. En ook de temperatuur constant houden is even oefenen.
 
Gasbarbecues zijn snel heet, waardoor je ook lekker vlot kunt beginnen.
 
Temperatuur Wanneer een kolenbarbecue op stoom is, kun je er flinke temperaturen mee bereiken.
 
De hoogste temperatuur die je kunt bereiken ligt een stuk lager dan die van een kolenbarbecue.
 
Onderhoud Na het gebruik zit je met de verbrande kolen en zal je, voor het behoud van je barbecue, de barbecue goed schoon moeten maken. 
 
Bij een gasbarbecue moet je het rooster schoonmaken en zo af en toe eens de gasbrander. Appeltje eitje! 
 
Prijs Een leuke kolenbarbecue heb je al voor minder dan honderd euro.
 
Een gasbarbecue is duurder dan zijn kolenconcurrent. Je bent al snel een paar honderd euro kwijt. 
 
Smaak Op kolen barbecueën geeft een typische kolensmaak aan het vlees. Daar kun je ook mee variëren door het gebruik van houtsnippers.
 
Vlees dat je grilt op een gasbarbecue, krijgt geen extra (rook)smaak mee.
 
Moeilijkheidsgraad      Barbecueën op kolen vergt iets meer handigheid. Het aansteken en op temperatuur houden is iets wat je door het vaak te doen leert. Maar het is zeker geen hogere wiskunde!
 
Als je weet hoe je een gasfornuis moet gebruiken, dan lukt het ook met een gasbarbecue!