Low & slow grillen
Jouw vlees wordt extra sappig en mals door low & slow grillen op de BBQ. De barbecue gaat niet hoger dan 140°C, waardoor je het vlees langdurig op lage temperatuur gaart. Barbecueën kan zoveel meer zijn dan kipsateetjes of hamburgers bakken. Met indirect vuur kun je groot vlees langzaam, bij een lagere temperatuur, laten garen. De keurslager helpt jou met tips voor low & slow grillen op de BBQ.
Tip 1: Gebruik een BBQ met deksel
Een deksel op je barbecue is essentieel om de temperatuur te kunnen regelen. Of je een eenvoudig model hebt of een grote keramische barbecue is niet eens zo belangrijk.
Tip 2: Gebruik een houtskool, gas of elektrische BBQ
De temperatuur regelen gaat natuurlijk het makkelijkst met een barbecue of gas of een elektrische barbecue. Wil je toch de echte barbecuesmaak behouden? Gebruik dan vuur met houtskool. Dan kun je goed zelf de temperatuur regelen: door zuurstof toe te voegen, gaat de temperatuur omhoog. Door het deksel dicht te doen, is er minder ‘trek’ en daalt de temperatuur juist. Briketten daarentegen blijven langer heet, wat het regelen van de temperatuur lastiger maakt.
Tip 3: Werk met indirect vuur
De temperatuur controleren kan nog subtieler door te werken met direct en indirect vuur. Ook met een gewone barbecue met deksel is dat mogelijk. Dat doe je door de smeulende kolen aan één kant te leggen of door een deel van de kolen af te dekken met folie bijvoorbeeld. Zo verwarm je je vlees door luchtcirculatie en krijg je dus het effect van een oven.
Tip 4: Meet de temperatuur in de barbecue
Een mooie lamsbout gaar je op zo’n 120-130 graden. Dan blijft ‘ie mooi rosé van binnen en droogt hij niet uit. Een varkensschouder gaar je bij hooguit 100 graden. Vraag je Keurslager naar de juiste garingstemperatuur bij het vlees dat je koopt!
Tip 5: Voeg eventueel vocht toe
Hiermee voorkom je uitdrogen. Plaats een lekbak onder het vlees, en doe daar wat bouillon in. De hitte wordt dan wat intenser en trekt in het vlees, dat daardoor zachter wordt.
Tip 6: Gebruik een kerntemperatuurmeter
Hiermee kun je nagaan of het vlees de gewenste garing heeft bereikt. Vraag je Keurslager naar de juiste kerntemperatuur van jouw stuk vlees.
Tip 8: Neem de tijd!
Belangrijk is in ieder geval om de tijd te nemen. Keurslager Jan Hoek van Keurslagerij Vooys: “Vroeger stookten we het vuur op en stonden we allemaal om de barbecue. Je merkt dat mensen meer tijd steken in de voorbereiding en echt gaan kokkerellen. Barbecueën is beleving!”