Spaanse spies met chorizo

Spiesen, vlees op bot en burgers

Het lekkerste van barbecueën is natuurlijk dat je veel verschillende soorten vlees kunt combineren. Spiesen, burgers en vlees op bot op de BBQ mogen zeker niet missen. De Keurslager geeft tips, tricks en de lekkerste recepten!

Spiesen

Eigenlijk zijn alle typen vlees geschikt voor een spies. Rund, varken, lam, kip… Kies vlees dat je lekker vindt en dat goed bij elkaar past qua garingstijd. Kijk snel het filmpje met tips voor spiesen op de barbecue!

Varkenshaas met rookspek spiesen

Marineer stukjes varkenshaas en omwikkel ze met mager rookspek. Rijg ze aan een spies met lente-uitjes en cherrytomaatjes ertussen.

Mixed-grill spiesen

Voor een kleurrijke mixed-grillspies wissel je kipfilet, varkenshaas en biefstuk af met rode ui, paprika, courgette, lente-ui en broccoli.


Vlees met bot

De meest malse delen van gebarbecued vlees zitten vlak onder het bot. De smaak wordt ook nog eens beter als je het bot bij de bereiding laat zitten!

Dry-aging versus wet-aging

Het collageen tussen bot en vlees wordt tijdens het rijpproces al deels afgebroken. Vlees dat rustig op het bot kan rijpen (dry-aging) heeft daardoor meer smaak dan vlees dat versneld in vacuüm (wet-aging) rijpt.

bot en vet maakt heerlijk vlees

Vlees op het bot mag – nee, móét zelfs – wat langer garen. Vlees met wat meer vet tussen de spierweefsels en op de spiermassa wordt daar sappiger en smaakvoller van. 

Vandaar dat vlees op bot van ‘vettere’ rassen als Angus, Wagyu of het Spaanse Rubia Gallega extra lekker smaakt.


Burgers

De lekkerste burger in 9 stappen

Een broodje hamburger, een echte klassieker. Heerlijk, mits goed bereid. Lekker brood, een goede burger, wat kaas, spek, sla en uien! Kijk eens naar het filmpje en volg de stappen. Enthousiasme gegarandeerd!

Stap 1: Maak een directe zone in de bbq

Het vlees staat dan in direct contact met het vuur.

Stap 2: gebruik een gietijzeren rooster

Die zorgt ervoor dat de hamburgers beter gegrild kunnen worden. Gietijzer is namelijk een betere warmtegeleider dan bijvoorbeeld RVS.

Stap 3: breng de temperatuur naar 200 – 250°C

Handig als de barbecue een thermometer in de deksel heeft!

Stap 4: Voor een korokante korst, sluit de deksel niet

Let op: als er vlammen ontstaan tijden het grillen, dan kun je de deksel het beste even kort sluiten.

Stap 5: Keer de hamburger tijdens het grillen regelmatig om

Wanneer je de hamburger elke 2 minuten omdraait, zorgt dit voor meer gelijkmatige gaarheid. De burger krijgt op beide zijden dezelfde bruining. Wacht pas met omkeren totdat de burger los is van het rooster. Als de burger nog aan het rooster plakt dan ben je te vroeg!

Stap 6: Gebruik één testburger

Wil je hem rauw, rosé of gaar gegrild? Met een testburger kun je in de gaten houden of de hamburger de gewenste gaarheid heeft.

Stap 7: Maak een kuiltje in het midden

Een kuiltje van 4-5 cm en 0,5 cm diep kan voorkomen dat je een bollere burger krijgt. Je burger blijft zo mooi strak en gelijker van dikte.

Vlees burgers op de BBQ

Stap 8: Druk of duw niet op de burgers

Anders duw je de sappen uit het vlees, waardoor onnodig veel smaak verloren gaat.

Stap 9: Smeer de barbecuesaus op de burger

Doe dit ongeveer één minuut voordat je de burger van de barbecue afhaalt. Zo heeft de saus nog tijd om op te warmen en zal de suiker in de saus niet verbranden