De ultieme tips voor een geslaagde BBQ

Crist Coppens uit het Limburgse Horst is in ons land – en zelfs daarbuiten – bekend als ‘De zingende
Keurslager’. Naast muziekartiest mag hij zichzelf ook barbecuespecialist noemen. Van april tot en
met november organiseert Keurslagerij Coppens voor de echte liefhebbers barbecue workshops, de
‘BBQ Masters Horst’. Voor goed advies en de beste barbecue tips ben je bij hem dan ook aan het juiste adres!

De vraag naar barbecueproducten en -recepten is de afgelopen jaren flink toegenomen. Barbecueën is razend populair. Sommigen geven de voorkeur aan een grote barbecue op houtskool of gas, anderen aan een elektrische variant. Neemt niet weg dat je zelfs op een kleine, simpele barbecue heerlijke gerechten kunt bereiden. Als je maar de juiste kwaliteit vlees neemt, weet hoe je het bereiden moet en zorgt voor de passende bijgerechten.

Wat moet ik doen voor de juiste variatie?
Crist: “Bij een thuisbarbecue heeft iedereen zijn favorieten en voor vier personen stel je makkelijk een gevarieerd assortiment samen. Per persoon moet je uitgaan van drie à vier stuks vlees, maar dat is ook afhankelijk van het aantal bijgerechten. Daarbij merken we dat klanten het lastig vinden als het gezelschap groter is. Dan kunnen ze de wensen en hoeveelheden minder goed inschatten. Zijn het grote of kleine eters? Wil je een groot stuk vlees serveren of juist fingerfood, vegetarische gerechten of zelfs halal? De beste tip die ik kan meegeven is om het vrij eenvoudig en toch nét anders te doen. Een combinatie van groot, en in stukken te verdelen vlees, met meerdere kleinere vleesgerechten, zoals een worstje, kipkluifje of hamburger is altijd een succes. Het maakt van jouw barbecue een belevenis.” Eén van zijn beste barbecue tips: “Durf te experimenteren en ga vooral voor lekkere, eigengemaakte gerechten. Je Keurslager kan je daar goed bij helpen.”

Met welk vlees maak ik de lekkerste hamburger?
“Kies natuurlijk wat je lekker vindt, maar mijn advies is: 100% rundvlees. Bij de Keurslager vind je meerdere soorten hamburgers, met rund- of varkensvlees of bijzonder gekruid. Maar ga je voor barbecue, ga dan voor rundergehakt. Dan mag het vlees ook een beetje rosé blijven, wat weer zorgt voor een ’sappige’ burger. Wees creatief en maak je eigen hamburgerkruiden, of vraag je Keurslager om een kruidenmix, daar helpen we graag bij.”

BBQ Masters Horst

Keurslagerij Coppens organiseert regelmatig voor de echte liefhebbers workshops.
De zogeheten ‘BBQ Masters Horst’.

Keurslager Crist Coppens barbecue tips

Waar moet ik op letten bij direct en indirect garen?
“Bij direct garen gril je rechtstreeks boven de hittebron, ideaal voor gerechten met een korte bereidingstijd. Hierbij spelen de kleppen boven- en onderin de barbecue een belangrijke rol voor de zuurstoftoevoer. Bij indirect garen (low & slow cooking) plaats je het gerecht tussen of naast de hittebron, met gesloten deksel. Perfect voor vlees dat langer moet garen. Waar je verder op moet letten na bereiding, is dat door de temperatuurverhoging de eiwitstructuur van het vlees is veranderd. Wanneer je vlees na het bakken met aluminiumfolie bedekt en laat rusten, bevordert dit het behoud van de eiwitstructuur. De warmte wordt vastgehouden, waardoor eiwitten geleidelijk kunnen stollen. Dit maakt het vlees malser ensappiger. Let wel: voor vlees dat sneller dan in 25 minuten klaar is (zoals burgers of stukken kip) is het verstandig om voor directe garing te kiezen. Heeft het vlees meer dan 25 minuten nodig, kies dan voor indirecte garing.”

quotes

Veiligheid voorop.
Ben alert wanneer je met (open) vuur werkt

Hoe voorkom ik dat vlees aanbrandt?
“Kort gezegd: focus en aandacht. Ik vind: je bent niet zomaar aan het koken, barbecueën is een beleving en vereist toewijding. Je moet bij de barbecue blijven, of regelmatig kijken of de temperatuur meten. Zorg daarnaast dat je goed voorbereid bent en ga dan pas aan de slag. En probeer het gerecht vooraf een keer uit. Zo weet je voor welke valkuilen je komt te staan. En als je erbij blijft, kan het vlees eigenlijk niet verbranden. Daarbij is het juiste gereedschap essentieel: een goede thermometer, een BBQ-tang en een -spatel .”

Waar moet ik nog meer aan denken?
Crist: “Naast het ruime vleesassortiment, hebben we een keur aan vegetarische-, vega- en groentegerechten. Van bak- en kookgroente tot bijgerechten zoals bruschetta’s, wraps of breekbrood. En niet te vergeten de huisgemaakte sauzen en salades. Dat zorgt voor veel gemak. Kortom, we hebben alles in huis om ervoor te zorgen dat jouw barbecue een feestje wordt.” Met deze barbecue tips wordt jouw avond zeker een succes!