gehaktballen-diverse-soorten-jpg

De lekkerste gehaktballen maken

“Met gehakt kan bijna alles. Maar wil je écht een goede gehaktbal maken, dan begint dat natuurlijk met het juiste vlees. Wij gebruiken half-om-halfgehakt. Daar zit net een beetje meer vet in dan in rundergehakt”, zegt Keurslager Marco Jurriëns van Keurslagerij Horst in Epe. Je gehaktbal wordt dan sappiger én de bal valt tijdens het braden niet uit elkaar.

Maar, natuurlijk kun je van elke gehaktsoort gehaktballen draaien! Je kunt het draaien trouwens ook aan de Keurslager overlaten. In de meeste toonbanken liggen verschillende soorten ballen gehakt. Supervers en mooi rond! Soms ook al gebraden. Die hoef je alleen nog maar even op te warmen.

De Keurslager geeft tips en tricks voor het maken van de heerlijkste gehaktballen. Eens iets anders proberen met gehakt? We vertellen je ook alles over gehaktbrood!

Eindeloos variëren

“Voor een mooie structuur draaien wij het vlees door een molen. Niet te grof en niet te fijn. Het vlees breng je daarna op smaak met zout, peper, een beetje foelie, nootmuskaat en beschuitmeel.”

Met een gehaktbal kun je eindeloos variëren. En dat kan veel verder gaan dan dat je een uitje door het gehakt doet, wat overigens erg lekker kan zijn. Gebruik eens andere kruiden, de keuze is enorm! Maak een pittige of juist zoete bal. Of wat te denken van een gehaktbal met Italiaanse of Aziatische kruiden?

Tip van Marco: “Voeg in plaats van water eens een scheutje melk toe aan het gehakt. Of bouillon. Beide varianten geven net een andere twist.” 

Gevulde gehaktbal

De gevulde gehaktbal

De bijzonder gevulde gehaktbal van Keurslagerij Horst viel al eens in de prijzen. Deze kreeg de naam ‘Real American BBQ Meat Ball’ mee, vanwege de vulling met smokey saus, de bacon en het garen op de barbecue. Als je de bal aansnijdt, loopt de saus er overheen.

Marco: “Die vulling was een nieuwe ontdekking en vraagt om vakmanschap.”

De bereiding van een gehaktbal

Het bakken van een gehaktbal moet je serieus aanpakken. Een droge, te hard gebakken bal is zonde van het product. Een bal van rundvlees mag een beetje rosé blijven van binnen. Een bal van half-om-halfgehakt moet van binnen een temperatuur van 65 graden hebben. Dat kun je meten met een kernthermometer. 


probeer ook eens gehaktbrood

Wat je nodig hebt voor een gehaktbrood? Gehakt, kruiden, ei en bloem. Afhankelijk van je smaak kun je variëren met groenten, spekreepjes en bacon. Natuurlijk haal je de vleesingrediënten bij de Keurslager. Of kies voor een stuk van zijn kant-en-klare vleesbrood. Menig Keurslager heeft het bakwerk namelijk al voor je gedaan. Eenmaal aangesneden, dan is het snel op. Warm of koud, bij de maaltijd of – in dunne plakjes – op brood, gehaktbrood smaakt altijd lekker.