Stap 1: vlees op kamertemperatuur

Laat het vlees in de verpakking eerst goed op kamertemperatuur komen. Haal grote stukken vlees 2 tot 3 uur van te voren uit de koelkast. Kleinere lappen 1 tot 1,5 uur voordat je ze op de barbecue gaat bereiden.

Let op, laat het vlees niet in de volle zon liggen!

Stap 1: vlees op kamertemperatuur

Stap 2: barbecue op juiste temperatuur

Zorg ervoor dat de barbecue goed heet is voordat je het gerecht op het grillrooster legt. Zet een gasbarbecue ongeveer 20 minuten van tevoren aan. Een houtskoolbarbecue moet ongeveer één uur voor aanvang worden aangestoken. Leg een bergje houtskool in de barbecue. Plaats daartussen de aanmaakblokjes en steek die aan. Verspreid de houtskool over de barbecue als hij goed gloeit.

Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten (bijna) grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen. Bij een barbecue met deksel kun je het beste de temperatuur meten op het rooster met een vleesthermometer.

Tip: handentest

Je kunt ook je handen gebruiken om te bepalen of de barbecue klaar is voor gebruik: 

Hou je hand 15 centimeter boven het midden van de houtskool. De hoeveelheid tijd die je je hand boven het midden van de barbecue kunt houden geeft een idee van de warmte.

10+ seconden is lage warmte, 6-8 seconden is medium warmte en 2-4 seconden is hoge warmte.

Stap 4: het juiste gereedschap

Stap 4: het juiste gereedschap

Zorg voor het juiste barbecue gereedschap. Dit heb je in ieder geval nodig:

  • isolerende handschoenen
  • vleestang
  • vleesthermometer
  • staalborstel om je rooster mee schoon te maken
  • (leren) schort
  • snijplank met scherp vleesmes

Stap 5: denk om je veiligheid!

Wees voorbereid op ongelukken! Zorg bij een gasbarbecue voor een blusdeken. En zet een emmer water en plantenspuit klaar als je een houtskoolbarbecue gebruikt.

Stap 5: denk om je veiligheid!