BBQ bereidingswijzen
Er zijn veel manieren waarop je het vlees op de barbecue kunt bereiden. Zin om je meer uit te sloven? De Keurslager vertelt je alles over BBQ bereidingswijzen. Zo word je een echte pro!
Direct en indirect garen
Verschillende stukken vlees vragen om een andere bereidingswijze. Moet je het vlees direct boven het vuur grillen, of schuif je een deel van de kolen aan de kant en creëer je een indirecte zone? De Keurslager geeft advies.
Low & slow cooking
Low & slow cooking is perfect om gerechten extra sappig en mals te serveren. Je gaart het vlees langdurig op een lage temperatuur: de barbecue komt niet hoger dan 140°C.
Gebruik van hout op de barbecue
Als je alles over BBQ bereidingswijzen wilt weten is het ook goed om na te denken over het gebruik van rookhout op de barbecue. Er zijn heel veel soorten rookhout en in diverse snitten te koop. Maar welk hout gebruik je nou waarvoor?
- Eiken en hickory hout: rund- en varkensvlees
- Rookhout van fruit- notenbomen: voor kip of vis
- Houtblokken (chunks): voor grotere stukken vlees, zoals pulled pork en rollades.
- Houtsnippers (chips), korrels, zaagsel en mot: voor kleinere stukken vlees en lappen
Groen hout en hout van naaldbomen (spar/dennenboom) zijn niet geschikt om te gebruiken. Het hars geeft een ongewenste teer en bittere smaak aan je vlees.
Om hout te gebruiken, heb je een barbecue met deksel nodig. Je kunt bij aanvang één blokje hout op het houtskool leggen en direct de deksel sluiten. Of je kunt een handje snippers over de houtskool strooien en direct de deksel sluiten.
Marinade of dry rub
Met een marinade of dry rub beïnvloed je de smaak: je geeft het vlees de smaak die je lekker vindt. Maar, wat is het verschil tussen een marinade en dry rub? En hoe kan je dit het best gebruiken? De Keurslager helpt je hierbij!