Er zijn heel veel soorten rookhout en in diverse snitten te koop. Maar welk hout gebruik je nou waarvoor?

Houtblokken (chunks) worden in de regel gebruikt voor grotere stukken vlees zoals pulled pork en rollades. Houtsnippers (chips) korrels, zaagsel en mot voor de kleine stukken vlees en lappen. Natuurlijk is het ook een kwestie van smaak en ervaring. Zo zijn eiken en hickory hout meer geschikt voor grotere stukken vlees als rund- en varkensvlees. Rookhout van de fruit en nootdragende bomen zijn weer beter geschikt voor kip of vis.


Voorwaarden en gebruik

Om hout te gebruiken, heb je een barbecue met deksel nodig. Je kunt bij aanvang één blokje hout op het houtskool leggen en direct de deksel sluiten. Of je kunt een handje snippers over de houtskool strooien en direct de deksel sluiten.
 

Let op!

Groen hout en hout van naaldbomen (spar/dennenboom) zijn niet geschikt om te gebruiken. Het hars geeft een ongewenste teer en bittere smaak aan je vlees.