Het begint met goed vlees

“Met gehakt kan bijna alles. Maar wil je écht een goede gehaktbal maken, dan begint dat natuurlijk met het juiste vlees. Wij gebruiken half-om-halfgehakt. Daar zit net een beetje meer vet in dan in rundergehakt”, zegt Keurslager Marco Jurriëns van Keurslagerij Horst in Epe. 

Het begint met goed vlees
Eindeloos variëren

Eindeloos variëren

"Voor een mooie structuur draaien wij het vlees door een molen. Niet te grof en niet te fijn. Het vlees breng je daarna op smaak met zout, peper, een beetje foelie, nootmuskaat en beschuitmeel."

Met een gehaktbal kun je eindeloos variëren. En dat kan veel verder gaan dan dat je een uitje door het gehakt doet, wat overigens erg lekker kan zijn. Gebruik eens andere kruiden, de keuze is enorm! Maak een pittige of juist zoete bal. Of wat te denken van een gehaktbal met Italiaanse of Aziatische kruiden?

Tip van Marco: "Voeg in plaats van water eens een scheutje melk toe aan het gehakt. Of bouillon. Beide varianten geven net een andere twist.” 

Gevulde bal

De bijzonder gevulde gehaktbal van Keurslagerij Horst viel al eens in de prijzen. Deze kreeg de naam 'Real American BBQ Meat Ball' mee, vanwege de vulling met smokey saus, de bacon en het garen op de barbecue. Als je de bal aansnijdt, loopt de saus er overheen.

Marco: “Die vulling was een nieuwe ontdekking en vraagt om vakmanschap."

De bereiding van een gehaktbal

Het bakken van een gehaktbal moet je serieus aanpakken. Een droge, te hard gebakken bal is zonde van het product. Een bal van rundvlees mag een beetje rosé blijven van binnen. Een bal van half-om-halfgehakt moet van binnen een temperatuur van 65 graden hebben. Dat kun je meten met een kernthermometer.