Ga je een diner verzorgen voor een flink aantal mensen? Keurslager Jan-Karel van Hoof raadt graag een rollade aan. “Die kun je prima van tevoren klaarmaken in de oven zonder dat je er omkijken naar hebt. Dan kun je zelf ook meer genieten!” 

Feestelijk vlees

Feestelijk vlees

Stukjes vlees samen oprollen, vastbinden en geduldig braden... De rollade is van oorsprong een mooie manier om geen vlees te verspillen. Maar inmiddels is het een feestmaal op zich, waar hele mooie stukken vlees in worden verwerkt in tal van (kruiden) variaties. 

De Keurslager biedt een ruime keuze in rollades. Natuurlijk kun je ook een rollade laten maken: voor 3 of 10 personen, gekruid of met een speciale vulling. En op jouw verzoek wil hij de rollade ook voor je braden. 

Welk vlees?

Een rollade kan van alle vleessoorten worden gemaakt: rund, kalf, lam, kip of kalkoen. Of van combinaties met bijvoorbeeld rosbief, waarbij het vlees dat het snelst gaart aan de binnenkant van de rollade zit. 

Welk vlees?
Varkensrollade

Varkensrollade

Van nature gewoon lekker.

Kalfsrollade

Kalfsrollade

Niemand maakt kalfsrollade zo lekker klaar als de Keurslager. 

Runderrollade

Runderrollade

Botermals rundvlees, één van de pijlers van de Keurslager.

Rollade bereiden

In 5 stappen ben je klaar!

  1. Verwarm de oven voor.
  2. Braad de rollade, indien nodig, eerst aan in de pan.
  3. Draai na het voorverwarmen de temperatuur terug naar 125 graden zodra de rollade in de oven gaat. 
  4. Heeft de rollade de gewenste gaarheid? Laat het vlees dan een minuut of tien afgedekt rusten. Dat maakt het nog malser.
  5. Snijd of knip de touwtjes los, snijd het vlees in plakken en voeg eventueel nog een saus toe aan het braadvocht.

De rolladeknoop

Kruiden, oprollen en opknopen. Zo maak je een rollade! De Keurslager doet dit natuurlijk graag voor je, een typisch slagersambacht.

Maar het is ook leuk om het zelf te doen. Bekijk het filmpje en probeer het eens!

Kerntemperatuur

Kerntemperatuur

De bereidingstijd van een rollade is afhankelijk van het soort vlees, de omvang en de vulling. Een rollade van een kilo heeft bijvoorbeeld een bereidingstijd van ca. vijf kwartier.

Om de gaarheid te controleren, kun je het beste een vleesthermometer te gebruiken. Die steek je in de kern van het vlees. Elke soort rollade heeft zijn eigen kerntemperatuur waarbij het vlees goed is. Vraag je Keurslager wat de ideale kerntemperatuur is voor de door jou gekozen rollade!