De perfecte gevulde varkenshaas

Een ‘altijd-goed’-recept en favoriet van velen voor de feestdagen is (gevulde) varkenshaas. Maar hoe bereid je het? Welke vulling, saus of marinade past er het beste bij en welke bijgerechten kies je? Voor een antwoord op deze vragen gaan we naar Richard en Jennifer Verhulst van Keurslagerij Verhulst in het Brabantse Zundert, die enthousiast hun tips en kennis delen!

Varkenshaas is een mals stuk vlees dat ook nog eens verrassend veelzijdig is. Richard: “Een vleugje peper en zout volstaat in principe al om de smaken van het vlees tot zijn recht te laten komen, maar met de feestdagen pakken we graag uit. De klassieke vulling met brie is altijd een goede keuze, maar vraag je
Keurslager ook zeker naar de (seizoensgebonden) marinades die nu verkrijgbaar zijn.” Jennifer raadt de Blue Stilton Cheese-saus aan. “Lekker op smaak en nét even wat krachtiger dan een vulling of saus met brie.” Ook een feestnummer is de aromatische truffelmarinade, en als je van kruidig houdt, kies dan voor chimichurri.

quotes

“De kunst van het bereiden van
(gevulde) varkenshaas zit in
de precisie én een goede timing

Beste bijgerechten

Er zijn tal van groenten die goed passen bij varkenshaas. Jennifer: “Kies voor klassiek en maak haricots verts met spek, rooster bospeen of ga voor gestoomde groente. Wanneer je kiest voor varkenshaas met chimichurri zijn gegrilde groenten, zoals courgette en aubergine, een goede match. Bij varkenshaas met een vulling of saus van kaas adviseert Richard bloemkool of spruitjes. “Lekker traditioneel, maar dat valt altijd in de smaak. Wat daarbij niet mag ontbreken is de aardappel: gebakken, gepoft, of als puree of gratin. Elke aardappel-bereiding past bij varkenshaas.”

Gevulde varkenshaas met brie, gedroogde pruimen en walnoot

Tip!

Veel mensen kiezen voor witte wijn in combinatie met varkensvlees. Maar bij een vulling van brie, blauwe kaas of een marinade van truffel, past rood beter. Kies een lichte tot middelzware wijn, zoals een Pinot Noir, Sangiovese of Merlot.

Ook een heerlijke combi! Ons recept met gevulde varkenshaas met brie, gedroogde pruimen en walnoot

Presenteren als een pro

Na het bakken van de varkenshaas is afdekken met aluminiumfolie niet per se nodig. Dit doe je wel bij rundvlees, zoals biefstuk of rosbief, zodat de sappen zich goed door het vlees verspreiden. Varkenshaas wil je ook mals en sappig houden, maar de spekkorst aan de buitenkant moet knapperig krokant zijn. Serveer de varkenshaas daarom direct na bereiding.” Richard adviseert om de varkenshaas in zijn geheel op te dienen op een verwarmd bord of in de ovenschaal. Een takje tijm of rozemarijn en een draai versgemalen peper zorgen voor de finishing touch.