Met welk gehakt maak je de meest authentieke Italiaanse lasagne?
Met lasagne kun je eindeloos variëren, waarbij gehakt een hoofdingrediënt is. Wat is de lekkerste soort gehakt voor lasagne kies je, wat zijn de verschillen en hoe maak je een goede gehaktsaus? De beste tips krijgen we van Keurslager
Ron de Kwant uit het Brabantse Hank.
Als deelnemer aan de populaire wedstrijd ‘De lekkerste bal gehakt van Nederland’, eindigt Ron meerdere jaren in de finale. Hij is de man die alles kan vertellen over gehakt. “Qua smaak is rundergehakt de beste keuze voor de meeste Italiaanse gerechten, waaronder lasagne. Dat is immers authentiek. Ga voor gehakt met iets meer vet. Dat zorgt voor een malse, sappige smaak. Mager gehakt kan ook, maar maakt het nét wat minder smeuïg. Het verschil? Mager rundergehakt heeft maximaal tien procent vet, terwijl het originele rundergehakt twintig procent vet bevat.“ Zo kun je zelf de keuze maken voor het soort gehakt voor lasagne.
Door de molen
“Rundergehakt wordt gemaakt van verschillende delen van het rund: het vlees van de schouder, het borststuk, de nek en soms ook delen van de rug. Op een dikte van drie millimeter wordt dit gemalen in een gehaktmolen. Extra fijn gehakt wordt meerdere keren gemalen. De slager kan naar eigen inzichten kruiden toevoegen voor extra smaak.”
Help, mijn gehakt is verkleurd!
Een veelvoorkomende vraag die Ron krijgt, is waarom gehakt in het midden soms is verkleurd. Ron: “Verpakt gehakt kan in het midden wat donkerder zijn van kleur. Geen reden tot paniek, dit heeft met oxidatie (lucht) te maken. Zodra het vlees weer in contact komt met zuurstof trekt de verkleuring weg. Het kan geen kwaad en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit.”
De beste bereiding: welke pan kies je?
“Een gehaktsaus maak je in een pan met hoge opstaande randen, zoals een braadpan. Zo weet je zeker dat je voldoende ruimte hebt voor de groente en de tomatensaus. Kies het gehakt van je voorkeur: mager of iets vetter. Voeg een beetje boter of olijfolie toe aan de pan en bak het gehakt rul op gematigd vuur. En bak het niet te lang, anders wordt het droog. Breng het op smaak met peper en zout, Italiaanse kruiden, een gesnipperd uitje en geperste knoflook. Fijngesneden groenten en een tomatensaus erbij, even laten pruttelen, en klaar is je heerlijke saus!“
Lekker en veelzijdig
Gehakt is er in vele varianten. Zo vind je hieronder een heerlijk recept voor lasagne met kipgehakt. In de top drie van gehakt staat ook het alom bekende half-om-halfgehakt: half varkensvlees, half rundvlees. Ook voor kalfs-, kip- en met diverse smaken gekruid gehakt voor bijvoorbeeld stroganoff of een Italiaans of oosters vleesgerecht, kun je bij de Keurslager terecht. En natuurlijk de afgeleiden van gehakt, zoals verse worst, merguez, kalfsaucijs, hamburger en uiteraard de bal gehakt.
Qua smaak is rundergehakt de beste keuze voor de meeste Italiaanse gerechten
Bestseller bal
Ron: “Panklaar half-om-half gekruid gehakt is onze bestseller. Met name de rauwe en gebraden gehaktballen die we ervan maken. Die smaken net zo lekker als het balletje gehakt van oma vroeger uit de gietijzeren pan. We kruiden ze simpel met peper, zout, nootmuskaat, een beetje foelie, een eitje en beschuit. De verhoudingen zijn uiteraard geheim”, glimlacht Ron. “We staan niet voor niets al jaren in de finale van ‘De lekkerste bal gehakt van Nederland’!“
Gemak dient de mens
Een keer geen tijd of zin om te koken? Bij de Keurslager vind je ook smakelijke kant-en-klaar gerechten met gehakt in de hoofdrol. Denk aan andijviestamppot met gehaktballen, prei-gehaktschotel, en natuurlijk de authentieke, Italiaanse lasagne met rundergehakt. Handig voor wanneer er weer eens te weinig uren in de week zitten en het koken erbij inschiet. Vraag je Keurslager naar het actuele aanbod.
Van slager naar Bakker
Ron: “Aan een aantal bakkers in de regio leveren wij ons gehakt. Zij gebruiken het voor saucijzenbroodjes én natuurlijk de Brabantse worstenbroodjes. Een van de bakkers heeft zelfs een prijs gewonnen voor het beste Brabantse worstenbroodje.”
Zelf Brabantse worstenbroodjes maken?