Hoe verwerk ik worst in een heerlijk winters gerecht?

Een hartverwarmend wintergerecht kan eigenlijk niet zonder een goed en lekker stukje vlees. Vaak wordt daar worst voor gebruikt, omdat het een populaire smaakmaker is in menig gerecht en makkelijk te verwerken is in een recept. Maar welke worst past bij welk gerecht? En waar moet je qua bereiding op letten? Roy Vlogman, eigenaar van Keurslagerij Vlogman in Vorden, neemt ons graag mee in de wondere wereld van de worst.
Durf te experimenteren
Zeker in de wintermaanden kun je eigenlijk niet om een lekkere worst heen, vertelt Roy. “De winter is natuurlijk hét moment voor een heerlijke hutspot of een stamppot, met boerenkool en zuurkool bijvoorbeeld. In combinatie met een verse rook- of braadworst zet je dan in een handomdraai een onvervalste Hollandse winterklassieker op tafel.” Maar ook andere worsten lenen zich volgens Roy goed voor stamppot. “Andijvie is eigenlijk meer een zomergroente, maar ook in de winter is een andijviestamppot heerlijk. Met een lichtpittige chorizo geef je zo’n gerecht een spannende twist.”
Droge worst
Voeg verder vooral ook eens gedroogde worst toen aan je stamppot of stoofschotel, adviseert Roy. “Kook bijvoorbeeld eens een droge worst of een truffelsalami mee. Door de worst mee te koken, wordt deze zachter en mengt de smaak goed met de andere ingrediënten. De zoute en krachtige smaak zorgt daarbij voor een extra hartige dimensie.”
Nog zo’n wintergerecht waar je volgens Roy perfect een stevige droge worst of een pittige salami in kunt verwerken: hete bliksem, een traditioneel Nederlands stamppotgerecht van aardappelen, zoete en zure appels. “Veel mensen kennen deze onverwoestbare klassieker niet meer, maar zeker in combinatie met worst is hij niet te versmaden.” Een andere worstsoort die volgens Roy verder zeker niet onvermeld mag blijven: bloedworst. “Bak hem kort aan zodat hij krokant wordt aan de buitenkant en serveer hem met een appeltje of stroop. Dat vult de smaak mooi aan. Ook op een sneetje brood is bloedworst heerlijk, zeker als je het tussendoor lekker warm wilt eten. Perfect voor een stevige lunch in de winter!”

Soep en worstenbrood
De winter is natuurlijk ook hét seizoen voor een rijkelijk gevulde soep. Bij erwtensoep en bruine bonensoep hoort gewoon een lekkere, verse rookworst, vertelt Roy. “Snijd de rookworst in stukjes en voeg deze toe als de soep bijna klaar is. De stevige, rokerige smaak van de worst zorgt voor de ultieme finishing touch. En als je dan toch bij je Keurslager bent, neem dan ook meteen een lekker stukje katenspek mee. Die doet het uitstekend naast de soep, op een vers sneetje roggebrood.”
Roy deelt nog een verrassende tip: maak eens soepballetjes van verse worst. “Haal het vel van de worst, rol er kleine balletjes van, en laat deze meekoken met de soep. Deze sappige, kruidige balletjes geven extra smaak aan je tomaten-, groente- of kippensoep.” Zeker onder de rivieren wordt verder regelmatig worstenbrood gegeten. Deze Brabantse klassieker kun je prima zelf maken, vertelt Roy. “Rol een smeuïge, verse worst in brood- of eventueel bladerdeeg en laat ‘m lekker garen in de oven. Nog een tip: elke Keurslager heeft vaak zijn eigen worstrecept. Ik zou daarom zeggen: ontdek eens welke worst jij het lekkerste vindt.”
Extra ‘diepte’
Er zijn al met al behoorlijk wat wintergerechten waar een worst prima bij past. Een van de grootste voordelen van worst in een gerecht is de extra ‘diepte’ die het geeft, vertelt Roy. “Worst heeft vaak een stevige, zoute smaak die een stamppot, stoof- of ovenschotel krachtiger maakt. Daarnaast zorgt de worst voor textuur en structuur, voor een lekkere bite.” Kies wel de juiste bereiding, adviseert Roy. “Neem rookworst, die kun je het beste pas aan het eind toevoegen – anders kookt deze stuk. Vraag je Keurslager vooral om advies over de beste bereidingswijze van al die heerlijke worstsoorten. En: durf te experimenteren! Worst kan een gerecht op veel verschillende manieren verrijken en is ideaal om mee te variëren. Zo ontdek je telkens weer nieuwe smaakcombinaties.”