Wat is lekker en verrassend ander vlees bij de stamppot?

“Met stamppotten kun je volop variëren. En datzelfde geldt voor het vlees erbij”, vertelt Manon Kok. Samen met haar ouders en broer is Manon eigenaar van Keurslager Kok uit het Noord-Hollandse Wognum. “Het leuke is dat er zoveel meer te kiezen is dan rookworst, een gehaktbal of een speklapje.” Daarom: Met welke soorten vlees bij de stamppot creëer je verrassend lekkere smaakcombinaties?

Manon steekt van wal met haar eerste tip. “Omdat een romige, rijkgevulde stamppot behoorlijk stevig is, raad ik aan om een krachtig, wat vetter stukje vlees te nemen. Bijvoorbeeld varkensvlees. Waarom? Als je het vlees bakt, geeft het vet zijn smaakstoffen meteen prijs. En die zijn weer dé basis voor een lekkere, smaakvolle jus.”

Magere vleessoorten
Heeft Manon ook een tip voor mensen die vetter vlees niet zo waarderen? “Natuurlijk! Een mager runderlapje tover je in anderhalf uur om tot botermals stoofvlees. Braad het vlees eerst mooi bruin in een braadpan. Voeg peper en zout, jeneverbes, kruidnagel en laurierblad toe en een paar plakjes verkruimelde ontbijtkoek voor de smaak en binding. Laat het runderlapje daarna in de braadpan in
anderhalf uur in de oven stoven op 90 graden. Supermakkelijk. Stoofvlees combineer ik zelf graag met een ouderwetse hutspot. Een tartaartje, stukje kip of een hamburger van rundvlees zijn natuurlijk ook prima magere soorten vlees die van een stamppot een prachtige en complete maaltijd maken. Gebruik daarbij de kruiden en specerijen die je lekker vindt om het vlees extra goed op smaak te brengen.”

Verre van standaard
Lekker eten en variatie gaan niet voor niets hand in hand. En daarom is het leuk om bij stamppot met vlees het ook eens over een andere boeg te gooien, stelt Manon. “Zelf maak ik regelmatig een stamppot van zoete aardappel, rucola en daarbij pulled pork. Pure verwennerij, want het is heel smaakvol vlees dat nog lekkerder wordt met een mix van je favoriete kruiden. Denk aan een rub van
bruine basterdsuiker, paprikapoeder, peper, zout, piment, knoflookpoeder en kruidnagelpoeder. Varkensprocureur is bij uitstek geschikt voor een perfect bereide pulled pork. Het is mooi gemarmerd vlees uit de nek van het varken. Schouder- en halskarbonade zijn een goede tweede en derde optie. Je kunt ervoor kiezen om het vlees langzaam op laag vuur te garen op de barbecue of om het op een
lage temperatuur van 120 graden te bereiden in de oven of in de slowcooker.”

quotes

Stoofvlees combineer ik
met een ouderwetse hutspot

stamppot recepten met een twist

Een stamppot staat zeker één keer per week op het menu bij de gemiddelde Nederlander. Door de jaren heen zijn we steeds meer gaan koken met invloeden van specerijen uit het buitenland.

Shoarma of Livar ribeye
“Ook verrassend anders is shoarmavlees”, vertelt Manon. “Het vlees is al goed gekruid en daardoor een prima smaakmaker. Voeg het shoarmavlees na het bakken toe aan een stamppot van aardappel, wortel en kikkererwten. Die Midden-Oosterse twist is een combinatie die bijzonder smakelijk en verre van standaard is.” Een goed klaargemaakte Livar ribeye wil Manon ook niet ongenoemd laten. “Dit is het vlees tussen de schouder en de rug van het varken. Marineer het vlees naar eigen smaak, bak het vervolgens in 4 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur gaar en serveer het bij een stamppot
van bijvoorbeeld aardappel, rode biet en stukjes appel. Het zoete van de stamppot matcht heel goed met het malse, smaakvolle vlees.”

Lekker en makkelijk
Stamppot is makkelijk klaar te maken, erg lekker en blijft door de variatiemogelijkheden verrassend. Manon merkt dat haar klanten het gemak van de ‘bij haar in huis’ gemaakte stamppotten en vleesgerechten in het assortiment erg waarderen. “De stamppotten met boerenkool, andijvie en zuurkool en de hutspot vinden gretig aftrek. En wekelijks verrassen we klanten met een bijzondere
stamppot, zoals van aardappel, spinazie, geruld gehakt en een eitje.” Voor het bijbehorende vlees kan de klant kiezen uit hachee, goulash, versbereide rookworst, gehaktballen, stooflapjes of pulled pork. “Onze kok gebruikt alleen pure en kwalitatief goede producten. Het vlees is mooi en eerlijk. Dat een lekkere stamppot met goed vlees niet te versmaden is, merken we elke dag aan het enthousiasme van onze klanten!”