Geniet van een heerlijke biefstuk
Het bakken van biefstuk hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, weet Keurslager Gerwin Pouw. “Zolang je kiest voor kwaliteitsvlees en de juiste bereidingswijze, kun je hem precies bakken zoals jij hem het lekkerst vindt.” De Keurslager helpt jou de perfecte biefstuk te bakken. Volg de stappen uit het filmpje en lees onze baktips. Zo kan het niet mis gaan!
De 6 Keurslager biefstukwijsheden
tip 1: Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen
Wil je een gelijkmatig gegaarde biefstuk?
Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.
tip 2: Dep de biefstuk droog
Door het vlees voor het bakken droog te deppen, zorg je voor een mooier bruiningsproces.
tip 3: Gebruik vooraf zout en achteraf peper
Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout.
Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het.
tip 4: Bak met boter én olie
Verhit ongezouten roomboter in een hete pan en wees daarmee niet te zuinig. Voeg een klein scheutje olie bij de boter. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is.
De combinatie van boter en olie zorgt ervoor dat je de rijke botersmaak houdt, en de olie zorgt voor hogere temperaturen waardoor de biefstuk mooier dichtschroeit, zonder dat-ie verbrandt.
tip 5: Kies voor De juiste garing
De grote vraag is natuurlijk: hoe bak je de perfecte biefstuk? Hoe hoog zet je de warmtebron, hoe lang moet het vlees in de pan… Dit zijn de stappen:
- Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
- Zet vervolgens de warmtebron iets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
- Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
- Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. De bereidingstijden en kerntemperaturen zie je in de afbeelding hiernaast. Of bekijk de tabel hieronder.
tip 6: Laat de biefstuk rusten
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten.
Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
Eet smakelijk!
Rare, medium of well-done?
Bereidingstijd op het fornuis* | Kerntemperatuur (oven) | |
Rood (‘rare’ of ‘saignant’) | dichtschroeien is voldoende | 45-50°C |
Licht doorbakken (‘medium-rare’) | 1 à 2 minuten per kant | 55°C |
Half doorbakken (‘medium’ of ‘à point’) | 2 à 3 minuten per kant | 60°C |
Doorbakken (‘well done’ of ‘bien cuit’) | 3 à 4 minuten per kant | 70°C |
Perfecte biefstukje onder de knie?
Bij De Keurslager kun je terecht voor al het bereidingsadvies. Zo geven we tips voor het maken van de lekkerste gehaktbal, het sappigste stoofvlees en de knapperigste schnitzel.