Ingrediënten
300 gram ontbijtspek, in dikke plakken
1 kg aardappelen (vastkokers)
2 flinke uien
2 teentjes knoflook
1 takje verse tijm of 2 theel. gedroogde
3 eetl. olijfolie
zout en versgemalen peper
Bereidingswijze
Stap 1
Snijd het ontbijtspek in blokjes (of vraag de Keurslager dit voor u te doen).
Stap 2
Kook de geschilde aardappelen in water met zout in circa 15 minuten beetgaar. Laat ze afkoelen en snijd ze in blokjes van circa 1,5 x 1,5 cm. Snipper de gepelde uien grof en de gepelde knoflook fijn. Hak de verse tijm fijn.
Stap 3
Zet een grote koekenpan met een dikke bodem op hoog vuur en giet er een scheutje olie in. Doe de spekblokjes in de pan, draai het vuur wat lager en laat het spek regelmatig omscheppend uitbakken. Doe de ui bij het spek. Laat omscheppend bakken tot de ui begint te kleuren. Laat de knoflook en de tijm kort meebakken (de knoflook mag niet verbranden, want dan wordt de smaak bitter). Schep het spekmengsel boven de pan in een zeef of vergiet, zodat het spekvet terug in de pan loopt. Doe de resterende olie en de aardappelblokjes in de pan en laat ze omscheppend rondom bruin bakken. Doe het spekmengsel terug in de pan en laat samen nog kort bakken. Breng indien gewenst op smaak met weinig zout (het spek is al zout!) en versgemalen peper. Lekker met groene sla met komkommer en tomaat.