Beenham en croûte met honingtijmsaus en salade van veldgroente
40-60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 750 g rauwe beenham, gepekeld (eventueel: gepekelde varkensfilet)
  • 150 g parmaham
  • 75 g roomboter
  • 270 g vers bladerdeeg
  • 4 el pittige (grove) mosterd
  • 5 el honing
  • 1 ei, losgeklopt
  • 8 g verse tijm, geritst
  • Peper

Benodigdheden honingtijmsaus

  • Braadvocht van de beenham
  • 25 g roomboter
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 15 g tijm, geritst
  • 8 el honing
  • 400 ml runderfond
  • 100 ml witte wijn
  • 30 ml witte port
  • 50 g koude roomboter (om te binden en te laten glanzen)
  • Peper

Benodigdheden salade van veldgroente

  • 150 g sugarsnaps, schoongemaakt
  • 150 g peultjes, schoongemaakt
  • 150 g diepvriesdoperwten
  • 75 g rucola
  • 50 g walnoten, geroosterd en gehakt
  • 15 g basilicumblaadjes, gescheurd
  • 75 g roquefort, verkruimeld
  • Zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit de roomboter in een braadpan en wrijf de beenham in met peper. Braad het vlees vervolgens goed om en om aan (circa 8 minuten) en bewaar het braadvocht voor de bereiding van de honingtijmsaus. Bereid de beenham bij voorkeur een dag van tevoren om het goed te laten afkoelen.
  2. Rol het bladerdeeg uit, roer de helft van de tijm in een kommetje met de mosterd en de honing.
  3. Smeer het vlees rondom in met het mosterd-honingmengsel en strooi er tijm overheen. Bekleed de beenham vervolgens met de parmaham en besmeer het nogmaals met het mosterd-honingmengsel en de andere helft van de tijm.
  4. Leg de beenham op het bladerdeeg, vouw goed dicht, knip het overtollige deel eraf en druk de naden goed aan. Bestrijk het deeg rondom met het losgeklopte ei. Uit het overtollige deeg kun je figuurtjes steken of snijden, die je meebakt en waarmee je het gerecht decoreert.
  5. Plaats de beenham in de braadslee in de oven tot een kerntemperatuur van 70 graden. Laat het vlees voor het aansnijden 10 minuten rusten.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 967 KCAL (4031 KJ). VET: 61,5 G (WAARVAN 25,8 G ONVERZADIGD). EIWIT: 50,5 G. KOOLHYDRATEN: 52,3 G.

Bereiding honingtijmsaus

  1. Smelt de roomboter en fruit hierin het sjalotje glazig. Voeg tijm en honing toe.
  2. Doe het braadvocht van de beenham, de runderfond, witte wijn en witte port erbij en laat dit tot een derde inkoken.
  3. Breng het op smaak met peper en voeg kleine stukjes koude roomboter toe aan de saus om deze te binden (niet meer laten koken).

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 324 KCAL (1354 KJ). VET: 15,7 G (WAARVAN 5,8 G ONVERZADIGD). EIWIT: 6,8 G. KOOLHYDRATEN: 34,4 G.

Bereiding salade van veldgroente

  1. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook en voeg de sugarsnaps toe. Kook deze 2 tot 3 minuten, voeg de peultjes en doperwten toe en laat beide 5 minuten koken. Giet de groenten goed af.
  2. Verdeel de rucola over een platte schaal en leg hierop de nog lauwwarme groente. Strooi de walnoten, basilicum en roquefort eroverheen. Serveer er een passende dressing bij.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!