Beenham met krokante kruidenkorst
20-40 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 1,5 kg gepekelde beenham, eventueel met vetrand
  • 300 ml bloemenhoning
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 40 g roomboter
  • 150 g panko
  • 15 g tijm, de blaadjes
  • 15 g bladpeterselie, de blaadjes fijngehakt
  • 7 g dille, fijngehakt
  • ½ el knoflookpoeder
  • 1 citroen, de rasp
  • peper en zout

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 30 minuten
Oventijd: 100 minuten

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Verwarm in een steelpan de bloemenhoning met piment, kaneel en gemberpoeder.
  2. Smelt de roomboter in een koekenpan en bak hierin de panko met de tijmblaadjes, bladpeterselie en dille in 5 minuten goudbruin en krokant. Breng het op smaak met knoflookpoeder, peper en zout.
  3. Laat het geheel afkoelen en maal het fijn met een staafmixer. Doe er tot slot de citroenrasp bij.
  4. Snijd het vet van de beenham kruislings in, net niet tot op het vlees. Smeer de beenham rondom in met het honing-kruidenmengsel en leg het op een rooster in een braadslede. Bak het vlees 1,5 uur tot een kerntemperatuur van 65 graden en bedruip de beenham tussendoor met het honingglazuur totdat het vlees goudbruin kleurt en het glazuur karamelliseert.
  5. Haal de beenham uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven tot 180 graden. Breng het panko-mengsel dik aan op de gehele beenham, druk het stevig aan en bak het in de hete oven nog zeker 5 minuten.
  6. Laat de beenham gedeeltelijk afkoelen en snijd er mooie plakken van. Serveer er eventueel het overgebleven honingglazuur bij.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 790 KCAL (3317 KJ). VET: 28 G (WAARVAN 16 G ONVERZADIGD). EIWIT: 74 G. KOOLHYDRATEN: 59 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!