Chateaubriand met Pommes Anna, bospeentjes en rodewijnjus
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Frans
Kerst

Ingrediënten

  • 800 g runderhaas (middenstuk)
  • 2 el zonnebloemolie
  • 150 + 70 g ongezouten roomboter
  • 2 sjalotjes (niet te groot), fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 3 takjes tijm, geritst
  • 1 el appelstroop
  • 500 ml rode wijn
  • 500 ml kalfsfond
  • 12 stuks mini bospeen
  • 1 bosje kervel (garnering)
  • Zeezout

Bereidingswijze

  1. Haal de runderhaas 1 uur voor bereiding uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Verhit een pan op het vuur. Voeg de zonnebloemolie toe als de pan heet is. Zet ondertussen een pan op het vuur om de bospeentjes gaar te koken.
  3. Braad de runderhaas rondom aan. Haal het vlees uit de pan als het aan alle kanten gekleurd is en leg het op een ovenschaal.
  4. Laat de pan afkoelen en voeg 70 g roomboter (2 eetlepels) toe. Laat dit uitbruisen en drapeer het over de gebraden runderhaas.
  5. Gaar het vlees in de oven tot de gewenste cuisson (gaarheid). Zie hiervoor de tabel met kerntemperaturen op pagina 31.
  6. Doe de sjalotjes, knoflook en tijm in de pan met de rest van de jus en laat het niet kleuren. Kook dit met de appelstroop en de rode wijn in tot de helft. Dan kan de kalfsfond erbij. Kook dit weer verder in tot de helft. Maak de saus wat dikker en zachter door 150 g blokjes roomboter al kloppend toe te voegen (niet meer laten koken).
  7. Kook de bospeen beetgaar en voeg zeezout toe. Garneer het bord daarna met kervel en serveer het met Pommes Anna en de rodewijnjus. Kijk voor het recept op onze site.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 820 KCAL (3405 KJ). VET: 54,5 G (WAARVAN 17,5 G ONVERZADIGD). EIWIT: 46,7 G. KOOLHYDRATEN: 12,6 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!