Ingrediënten
4 ribkarbonades ongemarineerd
200 g serranoham in een plak, in kleine blokjes gesneden
zout en peper
2 el olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
2 grote aardappels in blokjes van 3 cm
1 winterwortel of twee wortels, in plakjes van 1/2 cm
1 laurierblad
1 takje tijm
1 verkruimeld groentebouillonblokje of poeder
1/2 groene of Chinese kool, in repen gesneden
1 blikje kikkererwten, uitgelekt
Bereidingswijze
Cocido is een bekende Spaanse stoofschotel. De naam is afgeleid van cocer, wat koken betekent. Het gerecht is altijd voedzaam en makkelijk te bereiden. Vaak wordt de cocido, nadat alles gezamenlijk heeft geprutteld, als drie verschillende gerechten opgediend. Eerst de bouillon, na zeven verrijkt vermicelli. Vervolgens komt het gerecht met de kikkererwten en de groenten en tenslotte volgen de divers vleessoorten.
Bestrooi het vlees met zout en peper. Verwarm in een grote braadpan of stoofpan de olie en bak de karbonades om en om aan. Haal de karbonades even uit de pan en voeg de hamblokjes, ui en knoflook toe en fruit zachtjes aan.
Doe de aardappelblokjes, wortelplakjes, laurier, tijm, karbonades en bouillonblokje erbij en giet er water bij tot alles onder staat. Laat met het deksel op de pan een half uur stoven, voeg dan de kool en kikkererwten toe en laat nog 5 minuten stoven tot de kool zacht is maar nog wel fris van kleur.
Leg voor iedereen wat van de groenten en een stuk vlees op een bord en giet er een lepel bouillon uit de pan overheen. Met nog een scheutje extra vergine olie en vers gemalen peper erover maakt u het gerecht helemaal af.