Ingrediënten
Vanilleroomijs
Voor de crème brûlée:
5 dl room
7 eidooiers
80 g suiker
1 vanillestokje
1 theelepel kaneelpoeder
Voor de chutney:
8 vijgen
2 dl rode wijn
1 theelepel specerijen (kaneel, anijs, speculaaskruiden)
50 g suiker
1 eetlepel balsamico-azijn
Bereidingswijze
Stap 1.
Verwarm voor de crème brûlée de oven voor op 100°C. Meng alle ingrediënten goed en vul de ramekins (bakjes).
Stap 2.
Zet deze in een diepe bak of braadslee en vul met een laag heet water. Bak de crème brûlées in 45 tot 50 minuten gaar. Ze behoren drillerig stevig te zijn. Laat ze afkoelen in de koelkast.
Stap 3.
Snijd voor de vijgenchutney de kopjes en kontjes van de vijgen en snijd de vijgen in stukjes. Smoor ze gaar in wat boter en voeg de suiker toe.
Stap 4.
Laat de suiker even smelten, maar niet bruin worden, en blus af met de wijn. Voeg de specerijen toe en laat de chutney indikken tot de gewenste dikte. Dat duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.
Stap 5.
Maal de chutney fijn met een staafmixer en laat afkoelen in de koelkast.
Stap 6.
Bestrooi de crème brûlées voor het serveren met een laagje suiker. Brand de suiker krokant met een gasbrander of onder een hete gril. Maak een quenelle van de chutney en schep er een bolletje ijs bij. Garneer met een dessertkoekje.