De ultieme borrelplank
20-40 minuten
Overig
6 personen
Borrel
Varken
Overig
Herfst

Ingrediënten

Kaas

  • 2 bollen mozzarella
  • 150 g boeren belegen kaas
  • 150 g zachte geitenkaas

Vlees

  • 100 g serranoham
  • 100 g mortadella
  • 1 runderrookworst
  • 100 g roompaté
  • diverse soorten droge worst
  • kippeling, 6 stuks
  • Zeeuws spek, 5 plakjes
  • mini sateetjes in pagangsaus, 8 stuks
  • salade van de Keurslager, naar keuze

Tomatensalsa

  • 200 g tomaten, in vieren gesneden
  • ½ rode peper, zonder zaadlijst in ringetjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 2 takjes basilicum, de blaadjes
  • rasp en sap van een halve limoen
  • 1 theelepel honing

Marinade

  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gepeld en geperst
  • 2 theelepels honing

Toast

  • 6 sneetjes casino-wit
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teen knoflook

Garnituur

  • tros druiven
  • 6 zoetzure augurken
  • Amsterdamse uien
  • 15 g basilicum
  • honingmosterd
  • 50 g gemengde noten

Extra

  • 6 houten spiesjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de korstjes van het brood en halveer de sneetjes. Maak knoflookolie door de olie met de knoflook te mengen in een staafmixerbeker.
  2. Besmeer de sneetjes brood met de knoflookolie en leg ze op een rooster in de voorverwarmde oven. Rooster ze in ongeveer 10 minuten goudbruin.
  3. Maak de salsa door de tomaten, rode peper, het sjalotje, het limoensap en de -rasp, de knoflook, de basilicum en de honing met elkaar te mengen met behulp van een staafmixer.
  4. Maak een marinade van het venkelzaad met olijfolie, balsamicoazijn, honing en knoflook en leg de druiven hierin. Rijg ze per drie aan een spiesje en gril ze kort in een grillpan. Bewaar de marinade.

De plank

  1. Besmeer de toast met tomatensalsa, leg er een in de lengte gehalveerde plak serranoham op. Leg vervolgens een kleine quenelle (zie tip hierboven) van roompaté bovenop de serranoham. Zet de rest van de salsa in een bakje op de plank.
  2. Snijd elke mozzarellabol in vier parten, besprenkel deze met de venkelmarinade en leg de druivenspiesjes erbij.
  3. Drapeer de mortadella op de plank. Snijd de rookworst in plakjes en snijd ook de belegen kaas in blokjes en leg het op de plank. Leg de zachte geitenkaas erbij.
  4. Snijd de zoetzure augurk in de lengte in vieren en leg het op de plank. Zet er schaaltjes bij met Amsterdamse uien, honingmosterd en een salade van de Keurslager.
  5. Bestrooi de borrelplank met gescheurde blaadjes basilicum en noten en serveer het met de rest van het brood.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 1050 KCAL (4410 KJ). EIWIT: 45 G. VET: 80 G (WAARVAN 48 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 35 G.

TIP:
Een quenelle maak je door twee theelepels kort in heet water te houden. Duw één lepel met de bolle kant naar boven plat in de paté en draai de lepel snel rond. Schep met de andere lepel de paté van de eerste lepel en herhaal dit totdat een mooi ovaal ontstaat.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!