Ingrediënten
1 kg zoetzure appels
1 kg aardappelen
zout en versgemalen peper
50-100 g boter
4 speklappen
25 g braadboter
1-2 eetl. Doesburgse mosterd
Bereidingswijze
Stap 1
Giet een laagje van circa 3 cm water in de pan. Snijd de geschilde aardappelen in stukken en doe ze in de pan. Leg de geschilde, in kwarten gesneden en van de klokhuizen ontdane appels op de aardappelen. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 25-30 minuten koken tot de aardappelen goed gaar zijn. Giet af en stamp met wat zout en peper en boter tot een grove stamppot.
Stap 2
Bak, terwijl de hete bliksem kookt, de speklappen circa 5 minuten per kant in de braadboter. Neem ze uit de pan, bestrijk ze aan beide kanten licht met de mosterd en laat ze nog 5 minuten per kant bakken. Leg de speklappen op de hete bliksem en zet dit dampend heet op tafel. Vervang desgewenst een deel van de boter voor de stamppot door het uitgebakken spekvet.