Eendenborst met zuurkool en appelstroop-walnootdressing
20-40 minuten
Stoven
4 personen
Hoofdgerecht
Wild
Overig
Herfst

Ingrediënten

  • 2 eendenborsten, elk 300-400 g
  • 100 g spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 50 g roomboter
  • 500 g zuurkool
  • 2 dl appelsap
  • 1 el karwijzaad, gekneusd
  • 2 Jonagold appels, in plakjes gesneden
  • 100 g crème fraîche
  • 1 el appelstroop
  • 3 el walnotenolie
  • Peper en zout
  • Kernthermometer

Bereidingswijze

  1. Bak de spekblokjes en de ui in de roomboter totdat het glazig ziet. Voeg de zuurkool, het appelsap, het karwijzaad en de appel toe en laat het geheel 20 minuten zachtjes stoven. Laat het vocht tot slot verdampen en roer de crème fraîche erdoorheen.
  2. Verwarm de oven op 120 graden. Snijd de vetlaag van de eendenborsten kruislings in, maar niet te diep. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het op de vetlaag (zonder boter of olie) op middelhoog vuur in een antiaanbakpan goudbruin. Draai de eendenborsten om en bak ook de andere kant goudbruin. Steek er een kernthermometer in en gaar ze in de oven met de vetlaag naar boven tot een kerntemperatuur van 58 tot 60 graden.
  3. Verwarm de appelstroop met de walnotenolie, meng dit goed door elkaar en breng het op smaak met peper en zout.
  4. Snijd de eendenborsten in de lengte doormidden. Schep op ieder bord een beetje zuurkool. Leg daarop een halve eendenborst en giet de appelstroop-walnotendressing eroverheen.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 1.260 KCAL (5.205 KJ). VET: 116 G (WAARVAN 77 G ONVERZADIGD). EIWIT: 27 G. KOOLHYDRATEN: 21 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!