Entrecote met salade van krieltjes en groene asperges
40-60 minuten
Grill/Barbecue
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Nederlands
Zomer

Ingrediënten

  • Entrecote, 4 stukken à 150 g
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 5 takjes tijm, geritst
  • 3 takjes rozemarijn, geritst
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • ½ tl chilivlokken
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3,5 cl whisky (borrelglaasje)
  • Peper en zout

Benodigdheden salade van krieltjes en spekjes:

  • 500 g krieltjes
  • 125 g uitgebakken spekreepjes
  • 2 el mayonaise
  • 3 el Griekse yoghurt
  • 1 el mosterd
  • 50 g bieslook, fijngesneden
  • Peper en zout
  • 1 citroen, geraspt en uitgeperst

Benodigdheden groene asperges:

  • 500 g groene asperges
  • 50 ml extra vergine olijfolie
  • 1 citroen, geraspt
  • 1 flinke teen knoflook, geperst
  • Peper en zout

Benodigdheden mediterraanse kruidenboter:

  • 200 g gezouten roomboter
  • 20 g bieslook, fijngesneden
  • 4 el vadouvan (specerijenmengsel)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Plastic folie

Bereidingswijze

  1. Doe de olijfolie met de tijm, rozemarijn, paprikapoeder, chilivlokken, knoflook en whisky in een blender en draai zo fijn mogelijk. Smeer de entrecotes – als ze op kamertemperatuur zijn – in met het mengsel, dek het af en laat het 1 uur marineren.
  2. Dep het vlees goed droog en gril de entrecote aan de zijkant van de barbecue ongeveer 2,5 minuut per kant totdat de kerntemperatuur 47 graden is (medium rare). Leg de entrecote nog een halve minuut in het midden van de barbecue voor een krokant korstje. Kies je voor medium? Dan 3,5 minuut per kant tot een kerntemperatuur van 49 graden en nog een halve minuut in het midden van de barbecue voor de korst. Tijdens het rusten en serveren gaart de entrecote nog door en komt er nog circa 3 graden bij.
  3. Laat het vlees 5 minuten op een snijplank rusten, eventueel afgedekt met aluminiumfolie (niet inpakken, anders gaart het te ver door).
  4. Snijd ondertussen de mediterraanse kruidenboter in plakken zodat je net voor het serveren een plak op elk stuk entrecote kunt leggen.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 1240 KCAL (5141 KJ). VET: 97,1 G (WAARVAN 59,3 G ONVERZADIGD). EIWIT: 47,8 G. KOOLHYDRATEN: 34,5 G.

Bereiding salade van krieltjes en spekjes:

Was de krieltjes en snijd ze 1 of 2 keer door. Kook ze vervolgens in circa 17 minuten gaar in water met een beetje zout. Spoel ze goed koud af en laat ze uitlekken en afkoelen in een vergiet. Meng vervolgens de mayonaise, yoghurt, mosterd, 1 el citroensap en bieslook en breng het eventueel op smaak met peper en zout. Meng de afgekoelde krieltjes met de dressing en de uitgebakken spekjes. Serveer ze in een schaal en bestrooi ze met de citroenrasp.

Bereiding gegrilde groene asperges:

Verwijder 2 cm van het houtachtige uiteinde en was de asperges. Meng de olijfolie met de knoflook, citroenrasp en wat peper en zout. Meng de asperges met deze olie en laat ze een half uurtje staan. Gril de asperges tijdens het rusten van het vlees in 5 minuten gaar en draai ze af en toe om.

Bereiding mediterraanse kruidenboter:

Doe de roomboter – als deze op kamertemperatuur is – in stukken in een grote mengkom. Voeg de vadouvan, bieslook en knoflook toe en prak alles met een vork goed door elkaar. Leg een stuk plastic folie op het aanrecht, leg de boter daarop en maak er een rol van. Leg de boterrol in de koelkast totdat deze koud en hard wordt zodat je er plakjes van kunt snijden.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!