Ingrediënten
- 4 x 200 g flat iron steak
- 300 g risottorijst
- 1 ui, gesnipperd
- 250 g kastanjechampignons, gesneden
- 125 ml droge witte wijn
- 900 ml groentebouillon
- 50 g roomboter
- 110 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 9 el zonnebloemolie
- 1 bloemkool, in plakken gesneden en gehalveerd
- 1 tl kerrie
- Bieslook, gesnipperd
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Fruit de gesnipperde ui in een pan met 3 el zonnebloemolie. Voeg de risottorijst en paddenstoelen toe en fruit dit mee (laat het niet kleuren). Blus af met de witte wijn en laat de alcohol verdampen.
- Voeg de groentebouillon toe in 6 delen, gedurende een half uur. Laat de rijst telkens de bouillon opnemen en voeg dan pas weer het volgende deel bouillon toe.
- Breng, als de risotto klaar is, deze op smaak met de roomboter, Parmezaanse kaas, peper en zout.
- Zet een grillpan op het vuur als de risotto aan het garen is. Maak de bloemkool aan met kerrie en 3 el zonnebloemolie. Als de pan heet is, gril je de flat iron steaks tot deze gaar zijn (zie hieronder kerntemperatuur). Gril daarna in dezelfde pan (met 3 el zonnebloemolie) de bloemkool in 3 minuten per kant beetgaar.
- Serveer de flat iron steak op een bord met de risotto, bloemkool en strooi er wat bieslook overheen.
VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 1176 KCAL (4897 KJ). VET: 71,3 G (WAARVAN 46,7 G ONVERZADIGD). EIWIT: 62,4 G. KOOLHYDRATEN: 63,5 G.
=
Kerntemperaturen
De kerntemperatuur is van groot belang. Deze meet je met een
kernthermometer. De belangrijkste temperaturen op een rijtje:
Rundvlees: rood: 48 ºC rosé: 55 ºC gaar: 70 ºC
Kalfsvlees: rosé: 55 ºC gaar: 70 ºC
Varkensvlees: rosé: 60 ºC gaar: 70 ºC
Lamsvlees: rosé: 55 ºC gaar: 70 ºC
Kip: gaar: 75 ºC
=
TIPS
GRILLEN…
Hoe kun je de flat iron steak het beste bereiden? Haal de steak minstens 30 minuten voor het bakken uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kan komen. Dep het vlees droog en breng het op smaak met peper, zout en eventueel een beetje olijfolie. Verhit de grillpan en zorg ervoor dat deze goed heet is voordat je begint. Dan krijg je een mooie korst en behoud je de sappen van het vlees. Grill het vlees, afhankelijk van de dikte en de gaarheid, in 8 tot 14 minuten.
of…
BAKKEN
Bakken kan natuurlijk ook. Leg de steak in de pan waarin de boter of olijfolie goed heet is en bak deze 3 tot 4 minuten per kant voor een medium-rare steak. Houd je meer van doorbakken? Verleng de baktijd dan met 1 minuut per kant. Laat de steak na het bakken 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich goed door het vlees verspreiden, waardoor het nog malser wordt.