Gebraden halve haan of kip
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Kip
Nederlands
Lente

Ingrediënten

– 2 panklare kippen/hanen van samen ongeveer 1400 g
– 20 g verse tuinkruiden (salieblaadjes, tijmblaadjes, fijngehakte rozemarijnnaaldjes en marjoleinblaadjes)
– 250 g roomboter
– Olijfolie
– 3 citroenen, gehalveerd
– 4 tenen knoflook, geperst
– Zeezout
– Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Haal de huid voorzichtig los van de kip/haan, maar verwijder deze niet.
  2. Maak een kruidenboter van de fijngehakte kruiden, de boter, het sap van 1 citroen, zout en peper en de knoflook.
  3. Verdeel zorgvuldig de helft van de boter tussen de huid en de borst van de kip.
  4. Stop de rest van de boter samen met de overgebleven halve citroenen in de buikholte en bestrooi de kip met grof zeezout.
  5. Giet in een ovenschaal 100 ml olijfolie en leg hier de kip in.
  6. Verwarm de oven op 230 graden en zet de kip 35 minuten in de oven. Laat de deur tijdens die 35 minuten dicht.
  7. Verlaag na 35 minuten de temperatuur naar 190 graden en laat de kip nog 55 minuten garen. Bedruip in deze fase de kip regelmatig met het bakvet.
  8. Knip of snijd de kip doormidden, serveer met frieten of gebakken aardappelen en een compote van appel en bleekselderij.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 795 KCAL (3340 KJ). EIWIT: 39 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!