Gebraden kip met gembersaus
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Kip
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 1 hele kip (1.300 – 1.500 g)
  • 60 ml citroensap
  • 60 ml sinaasappelsap
  • 60 ml honing
  • 80 ml olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl zeezout

Benodigdheden gembersaus:

  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • ½ blokje kippenbouillon, verkruimeld
  • 100 ml water
  • 50 ml sherry
  • 3 el fijngesneden gembersnippers, inclusief wat gembervocht
  • 80 g selderij, fijngesneden
  • 30 ml kookroom
  • 1 el aardappelzetmeel
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Marineer de kip van binnen en buiten en doe dit bij voorkeur een dag van tevoren. Meng daartoe de ingrediënten fijn in de blender en giet dit over de kip.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster de kip op een braadslede 65 tot 70 minuten op een kerntemperatuur van 73 graden.
  3. Serveer er pastinaak met salie bij. Kijk voor het recept op deze site.

Bereiding gembersaus:

  1. Fruit de sjalotjes en knoflook glazig. Voeg het kippenbouillontablet, water en sherry toe. Laat dit een beetje inkoken en voeg dan gember, gembervocht en selderij toe.
  2. Laat het even pruttelen en breng het vervolgens op smaak met kookroom en peper. Is de saus te dun, roer dan in apart kommetje 1 el aardappelzetmeel los met wat vocht van de saus en voeg dit toe aan de saus en roer goed tot het bindt.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 795 KCAL (3319 KJ). VET: 44,0 G (WAARVAN 33,8 G ONVERZADIGD). EIWIT: 73,3 G. KOOLHYDRATEN: 21,3 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!