Gehaktbal met appelstroopjus en warme bonensalade
langer dan 60 minuten
Koken
4 personen
Hoofdgerecht
Gehakt
Nederlands
Winter

Ingrediënten

  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 2 eieren
  • 80 g paneermeel
  • 3 uien
  • ½ el tijmblaadjes
  • ½ tl nootmuskaat
  • 20 g boter
  • 2 el zonnebloemolie
  • 250 ml appelsap
  • 150 ml kalfsfond
  • 1 el appelstroop
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • peper en zout

Warme bonen salade

  • 200 g haricots verts
  • 100 g kidneybonen (uit blik of pot)
  • 2 el munt
  • 100 g witte bonen (uit blik of pot)
  • 20 g roomboter
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el Dijonmosterd
  • 3 el wittewijnazijn
  • peper en zout

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 30 minuten

  1. Meng het gehakt met 2 fijngesneden uien, tijmblaadjes, 2 losgeklopte eieren, paneermeel en nootmuskaat. Breng het geheel op smaak met peper en zout, draai er vier allen van en zet de gehaktballen 30 minuten in de koelkast.
  2. Verwarm 20 g boter met de zonnebloemolie in een braadpan en bak op middelhoog vuur de gehaktballen rondom bruin. Voeg appelsap, kalfsfond en stroop toe en laat de gehaktballen in 30 minuten op laag vuur gaar worden. Voeg stukjes ontbijtkoek toe en laat deze oplossen. Draai de gehaktballen regelmatig om voor een mooie gelijkmatige kleur.
  3. Serveer de gehaktballen met de saus, wit zuurdesembrood en een warme bonensalade.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 615 KCAL (2585 KJ). EIWIT: 33 G. VET: 37 G (WAARVAN 23 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 36 G.

Warme bonensalde

Bereidingstijd: 15 minuten

  1. Blancheer de haricots verts 4 minuten in kokend water, giet ze af en spoel ze na met koud water.
  2. Smelt de roomboter in een steelpan en verwarm de kidneybonen, de witte bonen en de haricots verts.
  3. Maak ondertussen een vinaigrette van een fijngehakt sjalotje, geperste knoflook, mosterd en wittewijnazijn en roer dit door de warme bonen.
  4. Bestrooi het gerecht met fijngehakte munt en breng het op smaak met peper en zout.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 115 KCAL (485 KJ). EIWIT: 5 G. VET: 5 G (WAARVAN 2 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 10 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!