Ingrediënten
600 gram half-om-half gehakt
2 sneetjes witbrood zonder korst
scheutje melk of water
1 ei
1 zakje gehaktkruiden
2 el gefruite uitjes uit een zakje
60 gram braadboter
1 ui
1 rode paprika
2 stelen bleekselderij
1 bakje (kastanje)champignons
1 pot gekruide tomatensaus met basilicum (circa 400 gram)
Bereidingswijze
Doe het gehakt in een kom. Week de sneetjes brood zonder korst in een scheutje melk of water. Knijp het brood uit en verkruimel het bij het gehakt. Voeg het ei, de gehaktkruiden en de gefruite uitjes toe. Meng alles goed (dat gaat het makkelijkst met vochtige handen) en laat het gehakt, als daar tijd voor is, in de koelkast een uurtje opstijven.
Rol balletjes ter grootte van een pingpongbal van het gehakt.
Verhit tweederde van de boter in een grote braadpan of koekenpan en bak de gehaktballetjes regelmatig omschuddend rondom bruin. Snipper intussen de ui. Snijd de paprika in blokjes. Snijd de bleekselderij in boogjes en de champignons in plakjes.
Schep de gehaktballetjes uit de pan, voeg de resterende boter toe en laat de ui, de paprika, de bleekselderij en de champignons omscheppend fruiten tot de groenten beginnen te kleuren. Doe de tomatensaus in de pan, schep goed om en breng aan de kook. Breng de saus desgewenst verder op smaak met wat zout en peper. Schep de gebraden gehaktballetjes door de groente/tomatensaus en laat ze met het deksel op de pan circa 10 minuten stoven. Lekker met spaghetti, tagliatelle, rijst of brood.