Ingrediënten
500 g gemengd gehakt
een dikke plak gekookte lever van circa 150 g in kleine blokjes
200 g ontbijtspek in plakjes
2 witte boterhammen , zonder korst en in blokjes
2 el melk
100 g prei in dunne ringen
1 losgeklopt ei
2 el tomatenketchup
1 el scherpe mosterd
zout en peper
(ring) bakvorm van 1,5 l
boter
Bereidingswijze
Stap 1
Laat de broodblokjes weken in melk en prak of knijp ze fijn. Kneed het gehakt goed door met het brood, preiringen, ei, ketchup mosterd en eventueel nog peper en zout naar smaak. Kneed als laatste de blokjes lever erdoor. Laat het opstijven in de koelkast.
Stap 2
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de (ring) bakvorm in met boter en leg de plakjes ontbijtspek er dakpansgewijs in en zo dat ze aan beide kanten van de rand oversteken. Vul de vorm met het gehakt en druk het stevig aan. Vouw de overhangende stukjes spek over het gehakt en zet de vorm in een braadslee. Giet de braadslee half vol met kokend water en bak de gehaktring in 40 minuten gaar. Giet vrijgekomen vocht weg en stort de terrine op een schaal. Snijd hem in dikke plakken en serveer met grove mosterd en (zuur)koolsalade. Ook koud is dit een heerlijk lunchgerecht.