Ingrediënten
1 hele kip van ongeveer 1200 g
Voor de marinade:
Sap en rasp van 2 citroenen
5 eetlepels olijfolie
Scheutje gembersiroop
20 blaadjes basilicum
3 eetlepels bladpeterselie
1 rode chilipeper
2 tenen knoflook
Voor de rozemarijnaardappeltjes:
400 g minikrieltjes, gehalveerd
4 teentjes knoflook, gehalveerd
1 rode chilipeper, in stukjes gesneden
1 flinke eetlepel rozemarijnblaadjes
Grof zeezout
23 eetlepels olijfolie
Bereidingswijze
Stap 1.
Snijd de kip aan de rugkant open (of vraag de slager dit voor u te doen) en leg de kip plat. Kerf de kip op verschillende plaatsen 1 centimeter in zodat de marinade er goed kan intrekken.
Stap 2.
Doe de ingredienten voor de marinade in een maatbeker en pureer deze tot een gladde marinade. Verdeel de marinade over de kip en laat deze een paar uur in de koelkast intrekken.
Stap 3.
Verwarm de oven voor op 180°C en verhit een grillpan of plaat op het vuur. Bestrooi de kip royaal met zout en peper en bak hem met het vel
naar beneden goudbruin (ongeveer 4 minuten) op de grillplaat.
Stap 4.
Draai de kip om, zet de grillplaat in de oven en laat de kip gaar worden (50 tot 60 minuten).
Stap 5.
Verdeel de aardappeltjes over een bakplaat met de knoflook, peper, rozemarijnblaadjes, grof zeezout en olijfolie. Rooster het geheel ongeveer 45 minuten bij de kip in de oven. Schep de aardappeltjes halverwege de baktijd een keer om.
Stap 6.
Snijd de kip verder in stukken en verdeel dit over de borden. Leg er de aardappeltjes bij.