Gepekelde ham uit de oven met asperges
20-40 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands
Zomer

Ingrediënten

  • 1 kg gepekelde ham (rauw, zonder bot)
  • 300 g bruine suiker
  • 100 ml ananassap
  • 80 g honing
  • 1 sinaasappel
  • 1 el citroensap
  • 2 el Dijonmosterd
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • 20 witte asperges
  • 80 g geraspte belegen kaas 48+
  • peper en zout

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 30 minuten
Braadtijd: 1,5 tot 2 uur

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg de ham op een grillrooster in een braadpan en bak het vlees gedurende 1,5 tot 2 uur tot een kerntemperatuur van 72 graden.
  2. Maak ondertussen het honingglazuur. Doe de bruine suiker, het ananassap, het citroensap en de honing in een pan. Rasp de sinaasappel in de pan en pers het sap eruit. Voeg Dijonmosterd en de kruidnagel toe, en klop het mengsel op middelhoog vuur, terwijl het aan de kook komt. Zet het vuur vervolgens lager en laat de saus sudderen tot het glazuur iets dikker wordt (dit duurt 10 tot 15 minuten).
  3. Schil de asperges en kook ze in ongeveer 12 minuten gaar. Leg de asperges naast elkaar in een ovenschaal en breng ze op smaak met een snufje peper en zout. Strooi de geraspte kaas over de asperges. Zet dit ongeveer 10 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten is.
  4. Haal de ham uit de oven bij een kerntemperatuur van 50 graden en bestrijk het vlees met het honingglazuur. Bak de ham tot een kerntemperatuur van 65 graden en bestrijk de ham regelmatig met het glazuur. Laat het vlees gedeeltelijk afkoelen en snijd er mooie plakken van. Serveer de ham met de asperges.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 827 KCAL (3497 KJ). VET: 19 G (WAARVAN 11 G ONVERZADIGD). EIWIT: 53 G. KOOLHYDRATEN: 108 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!