Geroosterde kip à l’orange
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Kip
Overig
Kerst
Ingrediënten
- 1 hele kip, ca 1,2 kg
- 4 el olijfolie
- 4 sinaasappels, 1 in 2 helften gesneden en 1 in partjes gesneden
- 3 takjes tijm
- 30 ml honing
- 3 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el citroensap
- peper
Broccolipuree
- 600 g rode aardappelen, in vieren gesneden
- 100 ml karnemelk
- 2 + 2 el olijfolie
- 2 tl vers citroensap
- 200 g broccoliroosjes
- 2 tl water
- 40 g geraspte cheddarkaas
- peper en zout
Bereidingswijze
- Pers het sap van 2 sinaasappels uit in een kom. Meng het met 4 el olijfolie, knoflook, honing, balsamicoazijn, citroensap en peper.
- Verwarm de oven op 180 graden. Doe 2 helften sinaasappel en tijm in de kip en leg deze in een ovenschaal met de borst naar beneden. Giet het sinaasappelsapmengsel eroverheen en leg de partjes ernaast. Zet de ovenschaal in de oven en draai de kip na 20 minuten om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Roos – ter het nog 30 tot 40 minuten tot de poot een kerntemperatuur van 70 graden heeft). Bedruip de kip af en toe met braadvet.
- Kook, voor de broccolipuree, de aard – appels in ruim water gaar. Verwarm, als de aardappelen koken, 2 el olijfolie in een pan op middelhoog vuur en bak de broccoliroosjes 2 minuten. Roer regel – matig. Voeg citroensap en water toe aan de pan. Dek de pan af, zet het vuur lager en kook de broccoli gaar.
- Haal de gegaarde kip uit de oven en verpak deze losjes in aluminiumfolie (10 minuten laten rusten).
- Giet de aardappels af en doe de karnemelk en 2 el olijfolie eroverheen. Pureer het geheel vervolgens grof. Roer de broccoli, kaas, peper en zout door de puree. Serveer de kip met de puree.
VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 935 KCAL (3925 KJ). EIWIT: 40 G. VET: 63 G (WAARVAN 48 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 48 G.
Lekkere recepten
Keurslagers bij jou in de buurt
In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!