Ingrediënten
Voor de kip
4 kippendijen
4 drumsticks
90 g boter
3 takjes rozemarijn
1 teen knoflook
4 plakjes citroen
12 witte asperges, geschild en in drieen gesneden
1 eetlepel olijfolie
Voor de saus
1 sjalot, gesnipperd
100 g gesneden champignons
1 scheutje vermouth
1 kreeftenkop, in stukken
10 blaadjes basilicum, fijngesneden
1 eetlepel tomatenpuree
Halve stengel citroengras
400 ml gevogeltebouillon
3 eetlepels citroensap
125 ml room
25 g roomboter
75 g diepvriesdoperwtjes, geblancheerd
Bereidingswijze
Kip
Stap 1.
Oven verwarmen op 180 graden. In de tussentijd de kippendijen en de drumsticks bruin bakken in ongeveer een kwart van de boter. Voeg in een ovenschaal bijna de gehele rest van de boter toe met de rozemarijn, knof- look en citroenschijfjes. Zo’n 12 tot 15 minuten garen in de oven.
Stap 2.
Bak in een aparte pan de champignons in beetje boter dat over is. De asperges beetgaar koken en mengen met wat olijfolie. Gril ze in ‘n grillpan.
Saus
Stap 1.
De gesnipperde sjalot samenvoegen met de gebakken champignons. Voeg de vermouth toe. Het geheel even inkoken. Doe er de kreeftenkop, tomatenpuree, basilicum, citroengras, erwten, room en bouillon bij, 25 minuten inkoken op laag vuur.
Stap 2.
Zeef de saus en voeg wat roomboter toe om te binden. Zout, peper en citroensap naar smaak toevoegen.
Stap 3.
Leg een kippendij in een diep bord en zet er het pootje tegenaan. Verdeel de champignons, erwtjes en asperges omheen. Schuim de saus op met een garde of mixer en schenk deze erbij in het bord.