Gestoofde sukade met wortelcrème
40-60 minuten
Stoven
4 personen
Hoofdgerecht
Kalf
Overig
Winter

Ingrediënten

  • 750 g kalfssukade aan een stuk
  • 4 dl rode wijn
  • 4 dl kalfsfond (pot)
  • 4 worteltjes (geschild en in grove stukken)
  • 1 grote ui (gesnipperd)
  • 1 bol knoflook (horizontaal doorgesneden)
  • 4 takjes tijm
  • ½ prei (in ringen en gewassen)
  • 50 g boter
  • 1 dl room
  • 100 g gorgonzola
  • 2 schorseneren (gewassen)
  • frituurolie

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 55 minuten
Stooftijd: 4-5 uur

  1. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het goudbruin aan. Zet het onder met de wijn en fond, en voeg de tijm, knoflook, ui, prei en één van de worteltjes toe. Doe er ook flink wat zwarte peper en wat zout bij.
  2. Stoof de sukade in 4 tot 5 uur gaar. Haal het vlees voorzichtig uit de pan en rol het strak in plasticfolie. Leg de rol koud weg en zeef de jus. Zet een frituurpan aan op 140 °C.
  3. Maak met een dunschiller dunne repen van de schorseneerwortel en laat die even drogen.
  4. Kook de resterende wortels met weinig zout goed gaar en pureer ze met de roomboter en room in een keukenmachine. Breng de crème op smaak met wat peper en zout.
  5. Haal 1 kopje jus uit de pan en kook de rest in tot sausdikte. Los de gorgonzola op in de saus en zet de saus naast het vuur.
  6. Verwarm het kopje jus in een pan. Snijd dikke plakken van de sukade en leg deze in de jus om ze voorzichtig warm te maken. Verwarm ook de wortelcrème en de saus.
  7. Frituur de schorseneerrepen tot ze net goudbruin zijn. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze met een beetje zout.
  8. Leg de sukade voorzichtig op het bord met de zalf van wortel ernaast. Giet de saus erover. Garneer met de chips.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!