Gevlinderde kip met knoflook en citroen en marinadetips
40-60 minuten
Oven
6 personen
Hoofdgerecht
Kip
Overig
Zomer

Ingrediënten

  • 1 kip van ongeveer 1,5 kg
  • 3 knoflookbollen, overdwars gehalveerd
  • 2 grote citroenen, in dikke plakken
  • 2 rode uien, overdwars in dikke plakken
  • olijfolie
  • peper en zout

Lekker met één van de onderstaande marinades!

Citroenharissamarinade

  • sap en rasp van 2 citroenen
  • 5 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 3 eetlepels bladpeterselie
  • 3 el harissa
  • 2 tenen knoflook

Sojamarinade

  • 3 eetlepels sojasaus
  • 3 theelepels sesamolie
  • 3 eetlepels olij folie

Bij de sojasausmarinade smaakt onderstaande saus erg lekker!

Karamel-vissaus

  • 100 gr suiker
  • 30 ml vissaus
  • 1 el gehakte gember
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 4 takjes koriander, fijngesneden
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • zonnebloemolie

VOOR 6 PERSONEN: VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 90 KCAL (380 KJ). EIWIT: 1 G. VET: 2 G (WAARVAN 2 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 17 G.

Bereidingswijze

Snijden
Het snijden van de kip is niet moeilijk. Zo doe je het: plaats de kip met de borst naar beneden op een werkblad; de drumsticks wijzen daarbij jouw kant op. Snijd met een scherp mes of knip met een wildschaar langs de gehele lengte van de ruggengraat, aan beide kanten. Verwijder de ruggengraat. Draai de kip met de borstkant naar boven en verwijder het borstbeen. Druk daarna met beide handen stevig op de borst zodat de kip plat wordt. Draai de kippenvleugels, zodat deze richting de drumsticks wijzen. Nu heb je een gevlinderde kip!

Techniek
De gevlinderde kip is niet zozeer een gerecht. Het is eerst en vooral een bereidingstechniek van een hele kip. Het vergt wat secuur snijwerk, maar als dat eenmaal achter de rug is (laat het de Keurslager doen) heb je een aantrekkelijk gerecht, dat ook nog eens makkelijk te bereiden is. De kip dankt zijn naam aan de vorm die het krijgt zodra je haar plat drukt: die van een vlinder. Dit heeft bij het garen een belangrijke functie. Doordat het vlees overal dezelfde dikte heeft, gaart de hele kip op hetzelfde tempo. Het garen van een kip die niet is platgedrukt, duurt veel langer.

Bereiding

  1. Verwarm de barbecue tot 210 graden. Lees bovenstaand hoe je de kip moet snijden.
  2. Besmeer de kip met olijfolie en kruid hem met peper en zout.
  3. Verdeel de knoflookbollen, citroenplakken en rode ui over een aluminium schaal en leg de kip er op haar rug op.
  4. Plaats de kip 35-40 minuten op de barbecue (met eventueel het deksel dicht), totdat het vlees goudbruin en gaar is.
  5. Serveer de kip met dikke frieten en aioli.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 385 KCAL (1615 KJ). EIWIT: 29 G. VET: 27 G (WAARVAN 19 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 6 G.

Kip met citroenharissamarinade

  1. Kerf de gevlinderde kip op verschillende plaatsen 1 centimeter in zodat de marinade er goed kan intrekken.
  2. Doe de ingrediënten voor de marinade in een maatbeker en pureer deze met de staafmixer tot een glad geheel.
  3. Verdeel de marinade over de kip en laat een paar uur in de koelkast intrekken.
  4. Bereiding verder als voorgaand vanaf punt 4.

Kip met sojamarinade

  1. Kerf de gevlinderde kip op verschillende plaatsen 1 centimeter in zodat de marinade er goed kan intrekken.
  2. Meng de sojasaus met de sesamolie en olijfolie en wrijf hiermee de kip in.
  3. Laat de kip 1 uur marineren.
  4. Verdere bereiding als voorgaand vanaf punt 4.

Karamel-vissaus

  1. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en laat op zacht vuur karamelliseren.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg de vissaus en gember toe. Zet de saus apart.
  3. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit wat zonnebloemolie in een pan en bak de knoflook op laag vuur goudbruin en krokant.
  4. Haal de knoflook uit de olie en zet de knoflook apart.
  5. Besprenkel de gare kip met de karamel-vissaus en strooi er de rode peper, koriander en de gebakken knoflook over.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!