Hamlappen met appelstroopjus
20-40 minuten
Bakken
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands

Ingrediënten

  • 400 g hamlappen, in grove stukken
  • 700 g krieltjes in de schil, gehalveerd
  • 50 ml rode port
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 lente-uien, in ringetjes
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Vloeibare bakboter
  • Roomboter
  • Peper en (zee)zout

Bereidingswijze

  1. Meng het vlees met de speculaaskruiden en bestrooi het met zout en peper. Bak het in drie eetlepels bakboter gaar en rondom bruin (circa 10 minuten).
  2. Haal het vlees uit de pan, roer de aanbaksels los met de port en schenk er 200 ml water bij. Laat het even doorkoken, voeg dan de appelstroop toe en laat de saus nog iets inkoken tot de gewenste dikte. Leg het vlees terug en houd het warm in de saus.
  3. Kook de krieltjes in ongeveer 8 minuten gaar. Giet ze af, en laat ze op het vuur nog even droogstomen.
  4. Smelt 20 gram roomboter in een koekenpan en laat de krieltjes er op laag vuur kort in smoren. Breng ze op smaak met (zee)zout.
  5. Schep de krieltjes en hamlappen op de borden, schenk er wat saus overheen en garneer het geheel met de lente-ui.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!