Hertenbiefstuk met Grand Veneursaus en doperwtenpuree
40-60 minuten
Bakken
4 personen
Hoofdgerecht
Wild
Nederlands
Kerst
Ingrediënten
- 400 g hertenbiefstuk, 4 stukjes à 100 g
- 100 g roomboter
- 1 ui, gesnipperd
- 1 el bloem
- 400 ml wildfond
- 100 ml rode wijn
- 1 takje tijm
- ½ el zwarte peperbolletjes, gekneusd
- 100 ml kookroom
- 2 el cognac
- 3 el bessengelei
- 3 el zonnebloemolie
- peper en zout
Doperwtenpuree
- 450 g diepvriesdoperwten
- 15 g verse munt, de blaadjes
- 100 ml milde olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze
- Smelt 60 g roomboter in een ruime steelpan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg de bloem toe, roer dit door en bak het even mee. Voeg de fond en rode wijn geleidelijk toe met de tijm en de peperbolletjes en roer het nog een keer goed door. Laat de saus op laag vuur tot een derde inkoken.
- Zeef de saus. Roer er op een laag vuur de kookroom en cognac doorheen. Laat dit opnieuw tot een derde inkoken waarna de bosbessengelei en eventueel wat peper en zout de smaak afmaken.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin kort de hertenbiefstukjes rondom bruin. Voeg 40 g roomboter toe en laat dit bruisen. Bak hierin het vlees nog 2 tot 3 minuten per kant.
VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 551 KCAL (2285 KJ). VET: 40 G (WAARVAN 19 G ONVERZADIGD). EIWIT: 27 G. KOOLHYDRATEN: 12 G.
Doperwtenpuree
Breng water aan de kook in een steelpan en kook hierin de doperwten gaar met een beetje zout. Pureer de doperwten, munt en olijfolie met behulp van een staafmixer tot een smeuïg geheel. Breng de puree op smaak met peper en zout. Verdeel de hertenbiefstukjes over de borden met de Grand Veneursaus en schep de doperwtenpuree erbij. Garneer de puree met een klein takje munt.
VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 301 KCAL (1247 KJ). VET: 25 G (WAARVAN 21 G ONVERZADIGD). EIWIT: 5 G. KOOLHYDRATEN: 12 G.
Lekkere recepten
Keurslagers bij jou in de buurt
In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!