Hollandse rijsttafel met raasdonders en spek
20-40 minuten
Koken
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Nederlands
Winter

Ingrediënten

  • 800 g speklappen
  • 2 potten kapucijners à 660 g
  • 150 g veldsla
  • 3 middelgrote rode uien
  • 8 augurken
  • 2 el olijfolie
  • 8 el piccalilly
  • 400 g rijst
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de speklappen in stukjes van 3 cm en bak ze in een droge koekenpan bruin en knapperig in het eigen vet.
  2. Verwarm de kapucijners en giet ze af.
  3. Maak de veldsla aan met het zuur van de augurken, olijfolie en peper en zout.
  4. Kook de rijst zoals omschreven op de verpakking, maar voeg bij het water de bouillontabletten toe.
  5. Doe de uien rauw (gesneden in fijne ringen), de augurken en de piccalilly in 3 aparte schaaltjes en serveer de warme ingrediënten op een warmhoudplaat.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 1295 KCAL (5440 KJ). EIWIT: 54 G. VET: 68 G (WAARVAN 44 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 110 G.

WEETJE:
Kapucijners die na het koken te hard gebleven zijn en daardoor ratelen als ze op een bord worden geschept, noemen we raasdonders. Daarnaast heeft het gerecht ‘Kaapse raasdonders’ bekendheid verworven door het boek ‘Otje’ van Annie M.G. Schmidt.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!