Indonesische Babi Pangang
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Varken
Indonesisch
Onbekend

Ingrediënten

1 kilo buikspek, met zwoerd
1 ui
4 teentjes knoflook
2 cm gemberwortel
1 eetlepel ketoembar
1 rode peper, fijngehakt
1 limoen
1 steranijs
300 ml ketjap manis
Bieslook, gesneden

Voor de saus
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ui, gesnipperd
1 eetlepel ketoembar
2 eetlepels zonnebloemolie
1 steranijs
2 cm gemberwortel
200 ml tomatenketchup
50 ml ketjap manis
2 eetlepels gembersiroop
Rijstazijn
1 theelepel sambal

Bereidingswijze

Stap 1.
Schil en rasp de gember en vijzel de ketoembar. Meng voor de marinade de ui, knoflook, gember, ketoembar, rode peper, rasp en sap van de limoen, steranijs en de ketjap manis.

Stap 2.
Snijd het buikspek aan de zwoerdkant om de centimeter in. Leg het spek in de marinade en laat dit minimaal twaalf uur intrekken.

Stap 3.
Verwarm de grill van de oven voor op 170 graden. Gril het buikspek met de zwoerdkant naar boven circa 10 minuten in de oven, draai het om en gril nog eens tien minuten tot het spek goudbruin is. Haal het vlees uit de oven en snijd de ingesneden stukken verder door tot je plakken hebt. Gril de plakken in de oven circa 5 minuten om en om tot ze krokant zijn.

Stap 4.
Maak de saus: vijzel de ketoembar. Verhit twee eetlepels olie in een pan en fruit de knoflook, ui, ketoembar en steranijs circa twee minuten. Schil en rasp de gember en voeg samen met de tomatenketchup, ketjap manis en gembersiroop toe. Breng de saus op smaak met een scheutje rijstazijn en de sambal.

Stap 5.
Serveer het vlees met de saus erover en maak het af met wat bieslook.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!