Ingrediënten
2 sneetjes wit brood
1 ei
400 g rundergehakt of half-om-half
100 g Italiaanse salami
2 eetl. fijngehakte peterselie
1 theel. gedroogde Italiaanse kruiden
Zout en versgemalen peper
Olie of boter om te bakken
Bereidingswijze
Stap 1.
Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood in een grote kom. Klop het ei los en giet het over het brood. Doe het gehakt in de kom. Hak de salami zonder vel klein en doe in de kom. Voeg de peterselie, de Italiaanse kruiden en wat zout en peper toe en meng tot een samenhangend geheel. (Of doe de genoemde ingredi‘nten in de foodprocessor en laat kort draaien). Verdeel het gehakt in 16 gelijke porties en rol er met vochtige handen balletjes van. Leg ze op een plat bord en zet ze circa 30 minuten in de koelkast om ze op te laten stijven.
Stap 2.
Verhit de olie of de boter in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes af en toe schuddend met de pan met 8 tegelijk in circa 10 minuten rondom bruin en gaar. Schep ze uit de pan op keukenpapier en laat ze uitlekken. De gehaktballetjes kunnen warm of koud worden gegeten. Ze kunnen verpakt in aluminiumfolie desgewenst op de barbecue worden opgewarmd.
De gehaktballetjes zijn met een tomatensaus lekker bij pasta of rijst. Op een zomers feestje zijn ze ook erg lekker als snack.