Kalfsragout in filodeeg-fantasie
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Voorgerecht
Kalf
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 600 g kalfspoulet
  • 350 ml runderbouillon
  • 2 uien, gesnipperd
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml droge sherry
  • 1 blaadje laurier
  • 3 kruidnagels
  • 50 g bloem (voor de roux)
  • 75 g roomboter (voor de roux)
  • 250 g kastanjechampignons, in stukjes
  • 2 eierdooiers
  • 50 ml slagroom
  • 2 el peterselie
  • 225 g filodeeg, ontdooid
  • 50 g roomboter (voor de filodeegbakjes)
  • Peper en zout
  • 1 muffin-bakvorm

Bereidingswijze

  1. Doe de kalfspoulet in een pan en voeg de runderbouillon toe zodat het vlees onderstaat. Breng het aan de kook en schep met een schuimspaan het schuim eraf. Voeg de uien, witte wijn, sherry, laurier en kruidnagels toe. Laat het geheel op zacht vuur, met de deksel erop, 1,5 uur trekken, tot het vlees zacht is.
  2. Giet de bouillon af en vang deze op. Verwijder de laurier en kruidnagels.
  3. Maak in een aparte steelpan een roux van bloem en boter en voeg langzaam wat bouillon toe tot een mooie ragout ontstaat. Breng het op smaak met peper en zout en doe de kalfspoulet erbij. Bak tot slot de champignons en voeg ze toe.
  4. Zet de pan opnieuw op het vuur en laat het geheel net niet koken. Klop ondertussen de eierdooiers met de slagroom en voeg deze toe aan de ragout. Breng het eventueel op smaak met peper en zout en bestrooi het voor serveren met peterselie.

Bereiding filodeegbakjes

  1. Laat het filodeeg 1 uur ontdooien in de verpakking en verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Laat de plakken filodeeg op elkaar en leg ze op het aanrecht. Snijd ‘de stapels deeg’ in vierkantjes van 15 tot 20 cm, afhankelijk van de grootte van de muffinvorm. Haal de vierkantjes voorzichtig van elkaar en smeer ze lichtjes in met de roomboter.
  3. Leg vervolgens in ieder ingevet muffinvormpje een velletje en leg daar (overlappend) nog drie velletjes op, zodat je een soort ster krijgt.
  4. Druk de zijkanten en de bodem goed aan en bak 15 tot 20 minuten tot ze mooi bruin en knapperig zijn. Laat de bakjes afkoelen op een rooster en vul ze pas kort voor het serveren met de kalfsragout.

VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON: 745 KCAL (3114 KJ). VET: 36,1 G (WAARVAN 14,6 G ONVERZADIGD). EIWIT: 44,0 G. KOOLHYDRATEN: 49,4 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!