Ingrediënten
4 x Kareltje
600 g grote vastkokende aardappelen
25 g boter
Bakpapier
Zout en peper
4 bosuitjes, in ringetjes
200 g geraspte gratineerkaas
1 ei
150 ml (kook)room
Bereidingswijze
Stap 1.
Schil de aardappelen, laat ze heel en kook ze in ruim water met zout 7 minuten tot ze net zacht beginnen te worden. Verwarm de oven voor op 200ºC. Giet de aardappelen af en laat ze enigszins afkoelen. Schaaf of snijd ze in dunne plakken. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en leg op de bodem een stukje bakpapier.
Stap 2.
Leg een eerste laag aardappelschijfjes op de bodem, bestrooi ze met zout en peper en wat bosuitjes. Dek af met een laagje geraspte kaas. Maak zo nog twee lagen tot u eindigt met de kaas. Klop het ei los met de room en giet dit langzaam over de kaas. Schud een beetje met de vorm zodat de room zich goed verdeelt en druk met een lepel alles goed aan.
Stap 3.
Bak de koek in het midden van de oven in circa 40 minuten gaar en bruin.
Bak ondertussen de Kareltjes in circa 10 minuten om en om gaar in wat boter. Laat de koek buiten de oven een paar minuten rusten. Haal de ring van de springvorm los en snijd de koek in punten. Een frisse salade smaakt hier goed bij.