Kip met romige spinazievulling, spruiten en prei
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Kip
Nederlands
Kerst

Ingrediënten

  • 1 hele kip, ongeveer 1,5 kg
  • 10 verse tijmtakjes
  • 1 bol knoflook, gehalveerd
  • 4 el olijfolie
  • 200 ml witte wijn
  • Peper en zout
  • Slagerstouw (vraag het je Keurslager)

VOOR DE ROMIGE SPINAZIEVULLING:

  • 200 g babyspinazie, gestoomd en fijngesneden
  • 100 g fetakaas, verkruimeld
  • 2 el zure room
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • Sap en rasp van halve citroen
  • Peper en zout

VOOR SPRUITEN EN PREI:

  • 350 g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd
  • 4 stronkjes prei, alleen 8 cm van het wit
  • 6 takjes tijmblaadjes
  • 2 ansjovisfilets, fijngesneden
  • 20 g geroosterde hazelnoten
  • 40 g geraspte Pecorinokaas
  • 2 el sherryazijn
  • 4 el olijfolie
  • Peper en zout

    ====

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng alle ingrediënten voor de romige spinazie. Kruid de kip rondom royaal met peper en zout en leg deze in een braadslee. Maak het vel van de kippenborst voorzichtig los met de hand of met een eetlepel en zorg ervoor dat het vel niet scheurt. Voeg de romige spinazievulling voorzichtig onder het vel toe en de rest van mengsel in de buikholte.
  2. Voeg teentjes knoflook toe aan de braadslede. Besprenkel de kip met olijfolie, garneer met de takjes tijm en bind de poten aan elkaar met slagerstouw. Schenk de wijn erbij en laat de kip 70 tot 80 minuten braden. Controleer regelmatig of de kip gaar is. Haal de kip uit de oven en laat deze 10 minuten rusten alvorens aan te snijden en te serveren.
  3. Leg de stronkjes prei en spruiten op een grote bakplaat en meng deze met olijfolie en tijmblaadjes. Breng beide op smaak met peper en zout en rooster de groenten de laatste 25 minuten samen met de kip in de oven.
  4. Snijd de stronkjes prei voorzichtig open. Meng de azijn met ansjovis, peper en zout en breng daarmee de groenten op smaak. Serveren met geroosterde hazelnoten en een flinke hoeveelheid geraspte Pecorino.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 937 KCAL (3891 KJ). VET: 69 G (WAARVAN 47 G ONVERZADIGD). EIWIT: 55 G. KOOLHYDRATEN: 8 G

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!