Klassieke Coq au vin
0-20 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Kip
Frans
Herfst

Ingrediënten

  • 1 hele kip
  • 150 g spekreepjes
  • 40 g roomboter
  • 4 sjalotten, geschild en gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook, geschild en fijngehakt
  • 1 winterpeen, blokjes
  • 1 pastinaak, blokjes
  • 3 el medium sherry
  • 75 cl volle rode wijn
  • 400 g champignons (niet te groot) of mini champignons
  • 3 laurierbladeren
  • 5 takjes tijm
  • peper en zout

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 75 minuten

  1. Kruid de kip rondom en van binnen met een flinke hoeveelheid peper en zout. Verwarm 20 g roomboter in een braadpan en bak de spekreepjes bruin. Haal het spek eruit, voeg de overige 20 g roomboter toe en laat dit warm worden. Laat het schuim wegtrekken en bak hierin de kip rondom goudbruin.
  2. Haal de kip eruit en bak al omscheppend de wortelblokjes met de pastinaak en de sjalotten. Bak als laatste de knoflook mee. Blus het geheel af met de sherry.
  3. Voeg de spekreepjes met de kip, laurier en tijm toe en overgiet het geheel met de rode wijn.
  4. Gaar de coq au vin 75 minuten op laag vuur of in een oven van 110 graden. Draai de kip na ruim een half uur ondersteboven.
  5. Haal de kip uit de pan, voeg de champignons toe en zet de pan zonder deksel op het vuur. Laat de saus inkoken en de champignons gaar worden.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 795 KCAL (3340 KJ). EIWIT: 46 G. VET: 50 G (WAARVAN 32 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 16 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!