Kogelbiefstuk met aardappel-spinazietaartje en Madeirasaus
langer dan 60 minuten
Oven
4 personen
Hoofdgerecht
Rund
Portugees
Winter

Ingrediënten

  • 3 kogelbiefstukken à 180 g
  • 1 middelgrote ui
  • 1 wortel
  • 100 g kastanjechampignons
  • 2 el tomatenpuree
  • 3 el bloem
  • 130 ml Madeirawijn
  • 700 ml runderfond
  • 120 g boter
  • 1 takje verse tijm (blaadjes)
  • 2 takjes platte peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout

Aardappel-spinazietaartjes

  • 3 grote aardappels à 120 g
  • 1 grote ui
  • 1 ei
  • 100 g babyspinazie
  • 2 el olijfolie
  • 50 g oude kaas
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  2. Verhit 60 g boter in een hapjespan en bak een gesnipperde ui, fijne blokjes wortel en fijngesneden kastanjechampignons in 5 minuten.
  3. Voeg tomatenpuree toe en laat het even meebakken om te ontzuren. Voeg de bloem toe en bak 3 minuten op zacht vuur. Voeg al roerende 100 ml Madeirawijn, de runderfond en de kruiden (tijmblaadjes, grof gesneden peterselie en laurierblaadjes) toe en laat het geheel 25 minuten zachtjes koken.
  4. Giet de saus door een fijne zeef en breng het vocht dat zo overblijft opnieuw aan de kook. Laat de saus 15 minuten inkoken en voeg de overige 30 ml Madeirawijn toe. Zet het vuur uit en klop er 20 g boter doorheen.
  5. Verhit 40 g boter in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak het vlees 3 minuten aan iedere kant. Laat de biefstukken 5 minuten rusten op een warm bord. Serveer het gerecht met de saus en aardappel-spinazietaartjes.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 675 KCAL (2835 KJ). EIWIT: 59 G. VET: 37 G (WAARVAN 14 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 20 G.

Aardappel-spinazietaartjes

  1. Verwarm de oven op 220 graden. Roerbak de spinazie kort in olijfolie en laat het goed uitlekken in een vergiet.
  2. Meng de geschilde en geraspte aardappels, de gesnipperde ui, het ei en de geraspte oude kaas goed door elkaar en voeg de babyspinazie toe. Breng het op smaak met peper en zout.
  3. Vet een muffinvorm in, vul de vormpjes met het aardappelspinaziemengsel en druk dit aan met een lepel. Bak de taartjes in 25 minuten in de oven.

VOEDINGSWAARDE PER PERSOON: 290 KCAL (1220 KJ). EIWIT: 10 G. VET: 18 G (WAARVAN 12 G ONVERZADIGD). KOOLHYDRATEN: 21 G.

Keurslagers bij jou in de buurt

In Nederland zijn ruim 350 Keurslagers gevestigd. Er bevindt zich er vast wel een bij jou in de buurt. Voer een postcode in om in de buurt te zoeken!